Jasno
18°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na východ prichádza nový investor: Spoločnosť Volvo Cars postaví najmodernejšiu automobilku
Zdielať na

Na východ prichádza nový investor: Spoločnosť Volvo Cars postaví najmodernejšiu automobilku

BRATISLAVA / Spoločnosť Volvo Cars prichádza na Slovensko. Firma v Košiciach postaví najmodernejší automobilový závod súčasnosti na elektrické automobily.

Nová fabrika predstavuje investíciu vo výške okolo 1,2 miliardy eur. Nachádzať sa bude blízko Košíc, kde bude využívať sieť dodávateľov v automobilovom priemysle. Štart výstavby je plánovaný na rok 2023 s inštaláciami zariadení a výrobných liniek v priebehu roku 2024. Sériová výroba ďalšej generácie čisto elektrických automobilov Volvo Cars je plánovaná na rok 2026. "Je to historická chvíľa pre Slovensko, pretože ukazuje to, že dokážeme byť atraktívni pre veľkých investorov. Na východ prichádza veľký investor. Je to nová nádej a začiatok rozvoja na východe. Automobilka prinesie nové pracovné miesta. Som si istý, že to zvýši sociálny priemer na Slovensku. Vstupujeme do novej éry inovácie," povedal premiér Eduard Heger. 

Fabrika bude klimaticky neutrálna a bude vyrábať len elektrické vozidlá. "Aj pre nás je to veľký míľnik. Najmodernejšia prevádzka bude klimaticky neutrálna. Fabrika sa bude zameriavať na udržateľnosť. Košický kraj predstavuje ideálnu lokalitu pre naše potreby. Slovensko má mnoho skúsenosti s automobilovým priemyslom a naša spoločnosť dbá aj na to. Továreň vytvorí tisícky nových pracovných miest," uviedol výrobný riaditeľ Javier Varela. "Koncom augusta minulého roka sa podarilo dostať do európskeho výberu. Potrebujeme znížiť sociálne rozdiely v krajine. Snažíme sa zdvihnúť úroveň na východe," povedal minister hospodárstva Richard Sulík. 

Závod je plánovaný na produkciu do 250 000 vozidiel ročne a očakáva sa, že vytvorí v regióne niekoľko tisíc pracovných miest. Lokalita zároveň podľa predstaviteľov automobilky umožňuje jeho ďalšie rozšírenie v budúcnosti. Zriadenie košickej fabriky znamená prvý nový produkčný závod Volvo Cars v Európe za takmer 60 rokov. Fabrika v Torslande boa otvorená v roku 1964, zatiaľ čo závod v Gente o rok neskôr. Spoločne dokážu vyprodukovať 600 000 vozidiel ročne. "Táto investícia je spoľahlivá a bezpečná. Verím, že toto je veľký začiatok a východniari budú spokojní. Samozrejme, že nás to bude stáť investície, ale my chceme investovať, aby ľudia na východe mali prácu," uviedol minister financií Igor Matovič. 

Vláda nesľúbila daňové úľavy. "Poskytneme finančnú pomoc. Vyjednávania boli na dennej báze. Myslím si, že sme sprostredkovali veľké výhody, ktoré daná lokalita ponúka. Štát postaví aj vzdelávacie centrum, ktoré bude poskytovať rekvalifikačné kurzy," povedal Sulík. "Máme odolný dodávací reťazec a sme si istí, že uspejeme. Veríme, že v roku 2026 budú všetky hrozby zažehnané," uviedol Varela. 

Remišová: Slovensko sa stane centrom elektromobility

"Napriek tomu, že vláda čelí následkom pandémie a celosvetovej krízy, darí sa nám spoločne pracovať pre ľudí na Slovensku. Dnes sme schválili kľúčovú investíciu automobilky Volvo Cars, pri ktorej sa preinvestuje 1,2 miliardy eur a vytvoria sa  tisícky pracovných miest. VOLVO bude v závode vyrábať až 250-tisíc automobilov ročne, pričom má ísť výlučne o elektromobily - Slovensko sa teda stane naozaj centrom elektromobility a posilní pozíciu najväčšieho výrobcu automobilov na jedného obyvateľa na svete. Pre slovenský automobilový priemysel je to nová  perspektíva a významný posun k zeleným a bez-emisným technológiám budúcnosti. Navyše, investícia príde do jedného z  najmenej rozvinutých okresov, kde miera nezamestnanosti je momentálne vyše 11%, a týmto sa zlepšia celkové sociálne a ekonomické podmienky celého regiónu,“ uviedla vicepremiérka vlády SR Veronika Remišová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy