Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Heger: Z plánu obnovy postavíme nové nemocnice v Bratislave a v Martine
Zdielať na

Heger: Z plánu obnovy postavíme nové nemocnice v Bratislave a v Martine

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Budeme mať dve nové nemocnice. Vláda o tom konečne rozhodla na mimoriadnom zasadnutí. Hoci sa jej to podarilo až na štvrtý pokus. Peniaze z plánu obnovy pôjdu na stavbu nemocnice Rázsochy v Bratislave a Univerzitnej nemocnice v Martine. Stáť to bude 611 miliónov eur. Podľa odborníkov je to síce odvážny, ale nereálny plán.

"Toto je historický moment. Dve nemocnice postavíme na Slovensku. Špičkové nemocnice," avizoval premiér Eduard Heger na tlačovej besede. "Konečne sa ľady pohli, pretože naozaj je najvyšší čas, aby sa plán obnovy začal v zdravotníctve realizovať," vyjadril sa Marián Petko, prezident Asociácie nemocníc SR. Tento projekt sa ale rodil veľmi ťažko a minister zdravotníctva čelil opakovane kritike Igora Matoviča. "Boli to korektné rokovania. Riešili sa možno ešte nejaké alternatívy, alebo iné nuansy toho procesu," vysvetlil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. "Plán výstavby nemocníc je totálnym fiaskom. Premrhali viac ako dva roky nič nerobením," vyjadril sa aj poslanec Peter Pellegrini.

Pri oboch nových nemocniciach sa vláda zaviazala výstavbou v lehote do druhého kvartálu roku 2026. Tú v Martine chcú dovtedy dokončiť na komplet a Rázsochy do stavu hrubej stavby. Pritom práve pri Rázsochách je to zásadný posun po tom, čo tam 30 rokov stál chátrajúci skelet. "Hovoríme o dokončenej stavbe, čiže mohol by som to nazvať holostavba," vysvetlil Heger. A Rázsochy sú podľa premiéra najďalej, pretože majú už aj stavebné povolenie. Okrem toho ukončené je aj verejné obstarávanie na projektanta. V pláne je nemocnica so 653 lôžkami a stáť bude 281 miliónov eur. "Bude mať približne rok na projektovanie stavby. A potom bude nasledovať súťaž na stavbu," dodal Lengvarský.

Nová martinská nemocnica bude drahšia. Stáť bude 330 miliónov eur a lôžok bude mať 660. A napríklad operačných sál v nej bude až 19. V predstihu je zasa tým, že už má projekty. "Sú to dve miesta, ktoré budú vychovávať našich najkvalitnejších lekárov. Preto idú ako prvé," vysvetlil Heger. Asociácia nemocníc Slovenska ale štvorročné obdobie realizácie považuje za veľmi krátky čas na to, že sa to stihne. Proti rýchlej výstavbe totiž ide verejné obstarávanie. "Ja to považujem za málo pravdepodobné. Tam musí do toho jednoducho vstúpiť vláda. Lebo ako náhle sa zadrhne proces verejného obstarávania, tak je to nereálne," vyjadril sa Petko. "Verejné obstarávanie je Achillova päta Slovenska, ale práve preto sme pri príprave celého tohto procesu veľmi intenzívne komunikovali s Úradom pre verejné obstarávanie," uviedol Heger. "Tam je množstvo možností odvolaní, pochybení. Ten samotný byrokratický nátlak sa nedá len tak zmenšiť," vyjadril sa analytik Martin Vlachynský. Preto je lehota výstavby nemocníc šibeničný čas aj podľa analytika. "Takýto termín reálny nie je. Spraviť takúto veľkú nemocnicu, keď ešte len sa pripravuje projekt, to je extrémne náročné," dodal.


Vláda má už teraz ďalší odvážny plán

Už v jeseni chce rozhodnúť, ktoré ďalšie nemocnice budú používať financie z plánu obnovy na výstavbu nových lôžok alebo na rekonštrukciu. Z balíka peňazí ostane ešte 300 miliónov eur. "V septembri budeme pokračovať smerom na východ. Toto nie je konečná, toto je len začiatok," avizoval Heger. "Musí to byť v prvom rade aj na väzbu na optimalizáciu siete nemocníc. Tie nemocnice sa budú rozdeľovať a každá bude potrebovať niečo iné," dodal Petko. "Samotný plán obnovy, bez ohľadu na to, čo rozpráva Lengvarský aj premiér Heger, je totálne ohrozený," vyjadril sa Peter Pellegrini.

Z plánu obnovy sa bude financovať aj rekonštrukcia verejných budov. Vyčlenených je na to takmer štvrť miliardy eur. V prvej etape sa minie 120 miliónov. Ministerstvo dopravy a výstavby zverejnilo prvú výzvu. Ide o záchranu kultúrneho dedičstva a zároveň zníženie emisií. Financie by mali zásadne zlepšiť energetickú hospodárnosť starých budov. O podporu sa môžu uchádzať predovšetkým štátne inštitúcie, ale aj obce, mestá či vyššie územné celky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy