Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenský priemysel má problémy, automobilky odstavujú výrobu. Môže za to vojna na Ukrajine
Zdielať na

Slovenský priemysel má problémy, automobilky odstavujú výrobu. Môže za to vojna na Ukrajine

BRATISLAVA / Slovenský priemysel, ťahúň slovenskej ekonomiky, sa zadrháva. Najmä jeho najdôležitejšia exportná časť, automobilová výroba. Závody sa ešte nespamätali z pandémie a čipovej krízy a už sa pridáva problém nový, ktorý spôsobujú Rusi svojou vojnovou agresiou na Ukrajine. Priemysel sa preto nevie dostať na predkrízové úrovne, oproti ktorým teraz zaostáva ešte viac ako pred rokom.

Jedna globálna kríza za druhou sa odzrkadlila aj na našom priemysle, ktorý už nejde ako dobre namazaný stroj. "Vo februári sa dostal priemysel do červených  čísiel," povedal analytik Unicreditbank Ľubomír Korčnák. Najvýznamnejší prepad zaznamenala ťažba a dobývanie, či dodávky elektriny, plynu a pary. O viac ako štyri percentá sa prepadla aj naša najvýznamnejšia časť priemyslu a to automobilový priemysel. Ide tu pritom o nepríjemný paradox. "Automoto priemysel v súčasnosti nie je ani tak ovplyvňovaný nedostatkom dopytu ako nedostatkom komponentov," povedal Koršnák. 

Najnovšie tak od pondelka stojí Jaguar Land Rover v Nitre. "Nitriansky závod dočasne pozastavil výrobu, a to počas tohto týždňa," uviedla hovorkyňa Jaguar Land Rover Miroslava Remenárová. Stroje vypína aj najväčší závod Volkswagen. Výroba stála naposledy od 1.apríla a podobne na tom bude aj tento týždeň s využitím veľkonočných sviatkov. "Pre efektivitu bude odstavená výroba vo štvrtok 14. apríla," povedala hovorkyňa Volkswagen Lucia Kovarovič Makayová. 

Automobilky, ale aj celý priemysel najprv trápil Covid a v jeho dôsledku potom čipová kríza, ktorá pretrváva. "Dôvodom je výpadok materiálu v súvislosti s dianím na Ukrajine," uviedla Kovarovič Makayová. Aby toho nebolo málo, pridal sa pre ruskú agresiu na Ukrajine aj nedostatok káblových zväzkov, ktoré sa u našich východných susedov vyrábali. "Je to prvá operácia, ktorú na aute vôbec robíte, až potom ostatné. bez toho ani nemôžte nič začať," povedal viceprezident ZAP Pavol Prepjak. Ešte horšie budú čísla za marec, keďže vo februári ešte Rusi nezničili na Ukrajine toho tak veľa. Na prvý pohľad vo februári prepad medziročne nevyzeral až tak zle. Vo februári sa tak prepadol priemysel nepatrne, ale aj minulý rok bol zlý, keby sa to porovnávalo s normálnym rokom, tak by bol prepad skoro 10 percentný.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy