Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Veľkonočné sviatky menia svoje názvy. Ruší sa Zelený štvrtok aj Veľký piatok
Zdielať na

Veľkonočné sviatky menia svoje názvy. Ruší sa Zelený štvrtok aj Veľký piatok

VYŠNÉ RUŽBACHY / Najväčšie kresťanské sviatky roka zmenili názov. Po novom sa už napríklad nebude o pár dní sláviť Veľký piatok ale Piatok utrpenia pána. Kňazi budú musieť používať názvy po novom, ale veriaci nám povedali, že si tak skoro na tieto novosti nezvyknú.

V rímskokatolíckom kostole vo Vyšných Ružbachoch už visia farské oznamy s novými názvami a tak napríklad omša už nie je na Zelený štvrtok ale na Štvrtok pánovej večere

Farár z Vyšných Ružbách ukazuje novú liturgickú knihu. Takzvaný rímsky misál. Zaužívané názvy veľkonočných sviatkov sú od 1. januára zmenené a aj kňazi si musia zvykať. "Každá zmena chce čas," povedal farár Ján Stašák. 

​Veľkonočná nedeľa je Nedeľou pánovho zmŕtvychvstania a Pondelok vo veľkonočnej oktáve. "Sú to také kozmetické úpravy by som povedal," uviedol Stašák. "Neznamená to, že zaužívané výrazy sú nesprávne, úpravy sú dôsledkom snahy o väčšiu vernosť v latinskom origináli," povedal hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara.

Ceremonár vysvetľuje, že kňaz počas slávenia omše tieto názvy nepoužíva takmer vôbec. Pozor si bude musieť dávať pri príprave kázne. "Počas kázne sa tie staré názvy používať nemali," uviedol ceremonár Jakub Ondrej. "Staré názvy nie sú nesprávne, ani sa ich nikto nebude snažiť odstrániť," povedal Kramara. Nie každý veriaci si počas sviatkov bude zvykať na nové názvy, tie sa týkajú iba latinskej cirkvi. "Nás grékokatolíkov sa nové názvy netýkajú," povedal hovorca Prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy