Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Andrej Kiska pôjde pred súd. Kauza KTAG bude mať dohru
Zdielať na

Andrej Kiska pôjde pred súd. Kauza KTAG bude mať dohru

PREŠOV / Prešovská prokuratúra podala na bývalého prezidenta Andreja Kisku obžalobu v daňovej kauze. Na rade je teraz okresný súd v Poprade. Ide o neoprávnené uplatnenie nároku na vrátenie nadmerného odpočtu DPH spoločnosťou KTG vo výške viac ako 155-tisíc eur.

"Prokurátor Krajskej prokuratúry Prešov podal dňa 12. apríla 2022 na Okresný súd v Poprade obžalobu na obvineného Ing. Eduarda Kuškovského za pokračovací zločin daňového podvodu podľa § 277a odsek 1, odsek 3 písm. a) Trestného zákona a na obvineného Ing. Andreja Kisku za pokračovací zločin daňového podvodu podľa § 277a odsek 1, odsek 3 písm. a) Trestného zákona vo forme organizátora podľa § 21 odsek 1 písm. a) Trestného zákona," uviedla Prokuratúra Slovenskej republiky na sociálnej sieti.

Prokuratúra uviedla, že ide o neoprávnené uplatnenie nároku na vrátenie nadmerného odpočtu spoločnosťou KTAG, s. r. o. Poprad za jún 2013, november 2013 a apríl 2014 v celkovej výške 155 184,40 Eur. 

Advokát a obhajca Andreja Kisku Peter Kubina konštatuje, že prípad exprezidenta sa po siedmich rokoch vyšetrovania a zneužívania polície mafiou, ktorú riadila strana Smer-SD, dostane do rúk spravodlivosti. "Výpovede svedkov Ľudovíta Makóa, Bernarda Slobodníka, Františka I. a ďalších dokazujú, že na objednávku vtedajších držiteľov výkonnej politickej moci sa štátny aparát za asistencie mafiána dlhodobo a systematicky pokúšal o diskreditáciu prezidenta zneužívaním daňových úradov, finančnej správy a polície, ktorá opakovane menila vyšetrovateľov len preto, aby sa prípad vyšetroval spôsobom, akým si oni želali – teda v neprospech prezidenta Kisku bez ohľadu na zákonné limity," zdôraznil Kubina. Pripomenul, že vyšetrovanie Andreja K. bolo využívané aj na jeho vydieranie pri snahe Roberta Fica (Smer-SD) stať sa predsedom Ústavného súdu SR. "Táto obžaloba je cenou za to, že Andrej Kiska tomuto vydieraniu nepodľahol, vďaka čomu dnes má Slovensko ústavný súd bez pána Fica. Sme presvedčení, že spravodlivosť zvíťazí a ako skutoční vinníci tohto špinavého procesu budú spravodlivo potrestaní predstavitelia mafiánskeho štátu," uzavrel exprezidentov advokát.

Exprezident si mal znižovať dane

Vyšetrovateľ NAKA obvinil Andreja Kisku ešte v decembri 2019 z pokračujúceho zločinu daňového podvodu. Skutok sa mal udiať v rokoch 2013 a 2014, kedy prebiehala predvolebná kampaň. Ako prezidentský kandidát si mal Andrej Kiska zaúčtovať náklady za kampaň do účtovníctva svojej spoločnosti KTAG a tým si znížil výšku dane. Daňová kontrola pochybenie potvrdila, Kiska chybu priznal, účtovníctvo opravil a dane doplatil. Preto celú kauzu považuje za vykonštruovanú. A jeho názor sa nezmenil ani po tom, čo nastúpila nová vláda. "Jedná sa o politický proces. Vyšetrovateľ ani prokurátor sa nezmenili. Sú to tí, ktorí nastúpili ešte za starých čias," povedal bývalý prezident Andrej Kiska. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy