Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenskú ekonomiku čaká náročný rok. Priplatíme si aj za základné potraviny
Zdielať na

Slovenskú ekonomiku čaká náročný rok. Priplatíme si aj za základné potraviny

BRATISLAVA / Slovenskú ekonomiku čaká turbulentný rok s pomerne vysokou infláciou. Nedostatok materiálov a zdražovanie môžu rozkývať aj stabilné spoločnosti. Hlbšie do vrecka budeme musieť načrieť aj pri základných potravinách, vrátane chleba.

Problémy domácich podnikov sa prehlbujú - pomoc štátu je nedostatočná a prichádza neskoro. Týka sa to aj takzvaného kurzarbeitu, ktorý odložili na marec. Neistota a marazmus nahlodáva trpezlivosť aj tých najsilnejších.

"Mali by sme sa z neho začať spamätávať, pretože tá ekonomika začne natoľko krívať, že raz padne," povedal generálny riaditeľ Siemens Vladimír Slezák. Okrem pandémie musí čeliť aj ďalším výzvam, na ktoré sme neboli zvyknutí.

Veľkou prekážkou je aj nedostatok materiálu. Kým ešte pred pandémiou čakali podniky na dodávky komponentov iba niekoľko dní, dnes sú to až mesiace. 

Pre meniace sa pravidlá firmy nemôžu plánovať a štát nie je zvedavý na ich názor. V hre sú pritom príjmy do štátneho rozpočtu.

"Následky to môže mať fatálne, keby sme ich zobrali do dôsledkov, že tí ľudia to v istom momente vzdajú a prestanú vyrábať," uviedol predseda SOPK Peter Mihók. "Bohužiaľ, keď to pôjde takto ďalej, naše tržby, naše odvody aj naše dane budú menšie," povedal Slezák. 

V problémoch však nie je len priemysel, ale takmer všetky výrobné spoločnosti. Rastúce ceny energií a ďalších vstupov pocítia aj naši pekári, ktorí už teraz avizujú zdražovanie svojich výrobkov. 

"Bez toho sa v tomto našom potravinárskom segmente a vo výrobe pekárskych výrobkov nezaobídeme," komentoval situáciu majiteľ pekárne Vladimír Volf. 

Vo výhode sú menšie pekárne s vlastnou predajňou, ktorým zvýšenie cien čiastočne vykryje rastúce náklady. "Niekde v rozmedzí 10, 20-25 %, ale je to ako z vešteckej gule," povedal Volf. 

O niečo horšie je to s veľkými pekárňami, ktoré sa musia spoľahnúť na obchodníkov. "Naši pekári sú nútení za tejto situácie naďalej rokovať so svojimi obchodnými partnermi, otvárať obchodné zmluvy a rokovať o pre nich nutnom navyšovaní odbytových cien," uviedla hovorkyňa SPPK Jana Holéciová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy