Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Štátny rozpočet sa navýši takmer o štyri miliardy eur, ekonómovia hovoria o veľkom riziku malej krajiny
Zdielať na

Štátny rozpočet sa navýši takmer o štyri miliardy eur, ekonómovia hovoria o veľkom riziku malej krajiny

BRATISLAVA / O skoro až štyri miliardy EUR sa bude navyšovať náš štátny rozpočet. Túto úpravu schválil parlament - teda väčšina parlamentu. Ekonómovia hovoria o "veľkom riziku malej krajiny". A bez ohľadu na to, kto je práve pri moci, zadlžuje krajinu. Dokonca aj tí, ktorí predchádzajúce vlády za toto kritizovali.

Skoro dvanásť rokov zostavoval rozpočet SMER-SD, ktorému opozícia vyčítala, že míňa, aj keď sa postupne situácia od prve krízy zlepšuje. Vtedajší minister financií Peter Kažimír reagoval v decembri 2016 takto: "Opozícia už dlhšie píše opäť raz nepodarený druhý diel hlavy 22"

Ako keby človek len vymenil figúrky za figúrky a v parlamente sa odohrávalo teraz to isté, len v opačnom garde. "Keď sa vláda rozhodne, že ide dať, ojojoooj, čo to idete robiť, veď zadlžujete slovensko. Tak si túto schízu raz a navždy vyjasníme," odkázal predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). 

Táto schíza sa v parlamente môže pokojne opakovať, ale donekonečna. "Už pri minulej kríze sa ukázalo, že politici si na vysoké výdavky zvykli a aby ich mohli financovať, zvýšili dane," zhodnotil analytik INESS Radovan Ďurana.

Súčasná vláda šetriť nemá síce z čoho, ale navyšuje rozpočet o rekordné 3 700 000 eur, čo je ešte viac ako pôvodne Matovič avizoval. Výdavky tento rok tak spolu dosiahnu neuveriteľných skoro 28 miliárd eur.  "Predkladáme niečo, čo zruinuje rozpočet, bohapusté klamstvo, pýtam sa v čom," vyjadril sa minister financií Igor Matovič (OĽaNO). 

Podľa ekonómov napríklad v tomto. "Nie som si úplne istý, či si politické strany uvedomujú riziká takéhoto konania. My sme veľmi malá a zraniteľná ekonomika. My si nemôžeme dovoliť zadĺžiť sa do takej výšky ako Francúzsko alebo Nemecko," upozorňuje ekonóm SAV Vladimír Baláž. 

Pôvodným návrhom mal deficit stúpnuť cez 9 percent, takto prekročí 10. Stane sa tak prvýkrát v našej histórii, a to v čase, keď máme aj najvyšší dlh."Vysoký deficit nevzniká náhodou, ale zvyšovaním výdavkov," vysvetlil Ďurana. 

Podľa ekonómov sme sa takto dostali do nebezpečnej špirály, ktorá nemusí mať konca alebo len veľmi bolestivý. "Takýmto spôsobom sa potom môžeme zadlžovať donekonečna. Takže mne naozaj chýba nejaký rozumný racionálny plán," skonštatoval Baláž. 

Pamätáte si tak nejako matne, že sme voľakedy snívali aj o vyrovnanom rozpočte? Mali sme ho podľa vtedajšieho ministra financií a terajšieho guvernéra národnej banky, Kažimíra, dosiahnuť ešte pred krízou v roku 2019."O tri roky vám oznámim s radosťou, že sme sa dostali na nulu," vyhlásil ešte za pôsobenia v úrade. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy