Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V internátnej škole objavili pozostatky 215 detí. Pred kostolom dievčatko položilo pár topánok na pamiatku
Zdielať na

V internátnej škole objavili pozostatky 215 detí. Pred kostolom dievčatko položilo pár topánok na pamiatku

KANADA / Pozostatky 215 detí, z ktorých niektoré mali iba 3 roky, objavili na pozemku, patriacemu bývalej internátnej škole pre deti domorodých obyvateľov na juhu kanadskej provincie Britská Kolumbia.

Škola fungovala až do konca 70. rokov minulého storočia. Bola súčasťou systému, ktorý pred šiestimi rokmi kanadské úrady označili za kultúrnu genocídu. Za 150 rokov existencie zahynulo najmenej 4 100 detí. Aktuálne objavené obete zrejme nie sú v týchto štatistikách započítané.

Škola v Britskej Kolumbii fungovala do roku 1978 a bola súčasťou systému, ktorý oddeľoval deti kanadských indiánov od ich rodičov. 

Prieskum pozemku bývalej internátnej školy v meste Kamloops iniciovali zástupcovia komunity kanadských indiánov. Tí nechali pozemok zmapovať za použitia špeciálneho radaru, ktorý pozostatky objavil. Podľa zástupkyne komunity Rosanna Casimirové sa jedná o nezapísané úmrtia nezvestných detí. "Teraz máme viac otázok než odpovedí," povedala kanadským médiám. Pozemok bude skúmať tiež koroner. 

Štvorročné dievča umiestnilo pár vlastných topánok pred kostol sv. Františka Xaviera v Kahnawee, ako pamätník pre 215 detí, ktorých pozostatky boli nájdené  na mieste bývalej rezidenčnej školy v Kamloops.

Kanadský premiér Justin Trudeau označil objav za "bolestivú pripomienku temných a hanebných kapitol našich dejín". Jeho predchodca Stephen Harper sa v roku 2008 pôvodným obyvateľom z radov kanadských indiánov a Inuitov ospravedlnil za útlak, ktorému boli vystavení zo strany kanadských úradov.

Súčasťou tohto útlaku bol aj systém internátnych škôl, ktoré deti pôvodných obyvateľov boli nútené navštevovať. Školy fungovali od druhej polovice 19. storočia až do 90.rokov storočia minulého a väčšinou ich riadila rímskokatolícka cirkev. Podľa vyšetrovacej správy kanadských úradov bolo vystavených na týchto školách ponižovaniu, útlaku a násiliu až 150 000 detí. Počas ich fungovania zahynulo najmenej 4 100 detí. Cieľom bolo okrem iného znemožniť odovzdávanie jazyka a kultúry medzi generáciami pôvodného obyvateľstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy