Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Počas pandémie sme zaznamenali na Slovensku historicky najmenšiu spotrebu piva
Zdielať na

Počas pandémie sme zaznamenali na Slovensku historicky najmenšiu spotrebu piva

BRATISLAVA / Samotní pivovarníci, ale aj gastro-biznis avizuje, že uvoľnenie pandemických pravidiel zatiaľ veľmi nepomáha a záujem o pivo príliš nestúpa. Pivovarníci by potrebovali aj pomoc štátu, a zrejme aj o čosi lepšie počasie.

Dlhých 19 mesiacov sadal na pípy prach

Majiteľovi malého mestského pivovaru sa neoplatilo jednoducho ani variť. Pán Tribulík trávil pandemický čas pomerne jednotvárne. "Ráno som vstal, šiel sa prejsť a potom sa pozrieť, čo tu je nové," hovorí majiteľ pivárne Ján Tribulík. 

Prázdno a ticho bez milovníkov zlatého moku spôsobilo v celoslovenskom meradle toto

"Predaje piva prepadli o 35 percent, historicky najviac," informuje o tom výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Vladimír Machalík. Časť výroby piva sa presunula do maloobchodu do fľašiek a plechoviek. Tam to stúplo o 7 percent. "Ten maloobchod to nemohol zachrániť, lebo toho kupovali ľudia menej a tam je to lacnejšie," hovorí analytik Vladimír Kaštier. 

Prvým krokom k návratu do normálu bolo povolenie mať otvorené terasy. Spása, ale zatiaľ neprichádza

V popradskej pivárni sa síce z časti uvoľnili opatrenia ale nedá sa povedať, žeby tu pivo tieklo potokom. "Väčšinou ponúkame sedem druhov piva ale teraz máme iba dva druhy, lebo nie je dopyt," hovorí majiteľ pubu v Poprade Adrián Dudek. 

Za posledné mesiace im biznis pokazila korona, teraz je to zase počasie

A veľmi by pomohlo, keby mohli mať otvorené už aj v interiéri, zatiaľ to pre sfarbenie popradského okresu nie je možné. Keby aj hneď začalo piecť slnko a štamgasti opäť obsadili svoje miesta na terasách, nepomôže to všetkým. "V súčastnosti 4 z 10 prevádzok nemajú terasy a nemôžu otvoriť," hovorí Machalík. 

Pivovarníci a krčmári  dúfajú, že očkovanie a ústup pandémie umožnia otvoriť aj interiéry

Pomôcť by mohli aj letné festivaly. Už teraz, ale vieme, že nebude najväčší slovenský, pohoda. Pivovarníci preto apelujú s celým gastrosektorom na vládu, aby znížila DPH na stravovacie služby. "Sú v súčastnosti najvyššie v strednej EÚ, u nás 20 percent, Čechy 10, Poľsko 8, Maďarsko 5 percent, čiže u nás až štvornásobne vyššie," informuje analytik Kaštier. 

Veľké očakávania mať nemôžu

"V tomto momente je predčasné o niečom takom hovoriť, keď to bude aktuálne, budeme informovať," informuje hovorca ministerstva financií Pavol Kirinovič. 

Okrem lepšieho počasia a ústupu pandémie majú krčmári ešte jedno zbožné prianie

"Asi by tá vláda mala dostať rozum, kým to budú riadiť ako riadia, tak to nebude lepšie," hovorí Tribulík. Pivovary prišli v druhom polroku 2020 skoro o 60 percent odberateľov. Už teraz je jasné, že viaceré prevádzky nikdy ani neotvoria a mnohé neprežijú sezónu, ak nebude dobrá. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy