Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Gastro volá o pomoc a tvrdí, že pomoc prichádza pomaly alebo neskoro
Zdielať na

Gastro volá o pomoc a tvrdí, že pomoc prichádza pomaly alebo neskoro

BRATISLAVA / Už takmer každá oblasť bola zasiahnutá pandemickou situáciou a opatreniami s ňou spojené. Jednou z najviac ohrozených oblastí je gastro sektor. Gastro neprestajne volá o pomoc. Majitelia reštaurácií, barov, či krčiem sú na dne. Podľa mnohých je pomoc naďalej chaotická a pomalá. Do svojich obľúbených podnikov sa preto už možno nikdy nevrátime. Dotknuté ministerstvá to nevidia tak zle, ale rezort dopravy napríklad priznáva, že pri viacerých žiadostiach spomalili. Minister Doležal sa obáva, že limit 100 miliónov eur na cestovný ruch stačiť nebude.

Dotknuté ministerstvá to nevidia tak zle, ale rezort dopravy napríklad priznáva, že pri viacerých žiadostiach spomalili. Minister Doležal sa obáva, že limit 100 miliónov eur na cestovný ruch stačiť nebude. Pred pandémiou, ktorá zasiahla a ochromila celý svet sa v jednom zo slovenských pivovarov mohlo stretnúť aj 150 ľudí a uvariť viac ako 4 000 litrov piva za týždeň. 

Takzvaný okienkový predaj, ktorý zostal je pri takom pivovare viac ako slabá náplasť. "Fungujeme tak do 10% minuloročných príjmov," priznal Marek Gehry, majiteľ remeselného pivovaru v Rači. Preč sú už dlho hostia a pivovar sa musel rozlúčiť aj so svojimi dohodármi. Pán Gehry hovorí, že pomoc prichádza pomaly. "Podniky, reštaurácie, celý systém bol zavretý od 15. októbra minulého roka a prvé peniaze sme obdržali až 1. februára," priznal majiteľ pivovaru Gehry. Takéto pocity majú naprieč Slovenskom mnohí. Majiteľ popradskej gastroprevádzky si musel od svojich známych požičať nemalé peniaze, aby mohla reštaurácia ešte stále fungovať. Lebo pomoc zo štátu podľa jeho slov nefunguje tak ako by mala: "keď žiadame 17.12 o tých 10% a pomaly je február a ešte stále žiadne rozhodnutie nemáme," reagoval majiteľ Peter. Majiteľ spomína na časy, keď predali 400 porcii jedál denne, tri autá rozvážali ďalšie desiatky obedov medzi ľudí v meste. Teraz je na pokraji krachu. "a preč sú investície a život 23 zamestnancov sa skončil lebo nemáte z čoho žiť," konštatoval Peter. Ministerstvo dopravy k desiatemu februáru prijalo takmer 5500 žiadostí, vyplatených bolo 1265 dávok. To, že je v procese 4 000 ľuďom účty nezaplatí. Peniaze potrebujú hneď. Pri piatich percentách rezort nestihol poslať zatiaľ odpoveď, pretože boli pridelené referentom, ktorí majú covid. Nemôže to robiť nikto za nich a ani spracovávať v roku 2021 online. "Nevieme k tomu pristupovať mimo objektu ministerstva," reagoval minister dopravy Doležal. Gastroprevádzky pritom žiadajú zrýchlenie rozhodovania a vyplácania dotácií na krytie fixných nákladov a urýchlené spustenie dotácií za november, december 2020 a január 2021. Podnikatelia tiež očakávajú skrátenie lehoty vyplatenia dotácií na pôvodných 30 kalendárnych dní od podania žiadosti ako aj navýšenie balíka určeného na túto pomoc. Že sto miliónov určených na pomoc nebude stačiť priznáva aj minister. "Už teraz sa situácia tak zhoršuje, že sa navyšuje objem žiadanej pomoci. Nerátali sme s tým, že to vyčerpáme tak rýchlo," priznal Doležal. Gastroprevádzky majú ťažké srdce aj na ministerstvo práce. Milan krajniak tvrdí, že robia maximum. "Preplácame sto percent, ak je človek na prekážkach v práci," informoval minister Krajniak. "Január som si podával žiadosť a stále je tam ešte 80% , pretože ten jeho sľub bude platiť až od prvého februára," doplnil reakciu na slová ministra Krajniaka majiteľ pivovaru Gehry.  Ministerstvo práce by malo podľa gastroprevádzkovateľov kompenzovať výdavky na zamestnancov vo výške 100 % aj za obdobie od októbra 2020 do januára 2021. Zmeniť by podnikatelia chceli aj dotácie na nájomné z dielne ministerstva hospodárstva. Situácia v tomto sektore je kritická najmä preto, že pandemická situácia je naďalej zlá a o otvorenie prevádzok je v nedohľadne. Najhoršie na celej situácii je, že aj keby mohli reštaurácie a podniky hneď zajtra otvoriť, už to mnohé neurobia. Jednoducho to nedali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy