Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Rozširuje sa pomoc pre podnikateľov. Peňazí bude viac, okruh bude širší a vyplácanie sa predlžuje
Zdielať na

Rozširuje sa pomoc pre podnikateľov. Peňazí bude viac, okruh bude širší a vyplácanie sa predlžuje

SLOVENSKO / Podnikateľom na Slovensku by sa malo od februára dýchať o čosi ľahšie. Prvá pomoc plus z dielne ministerstva práce totiž dostala ďalšie plusko navyše. Okrem toho, že peňazí bude o čosi viac, jej vyplácanie sa predlžuje až do konca júna a rozširuje sa aj okruh osôb, ktoré majú na ňu nárok.

Projekt „Prvá pomoc“, ktorý bol už v októbri rozšírený na „Prvú pomoc +“, čakajú ďalšie zmeny v prospech zamestnávateľov, zamestnancov a SZČO. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak navrhuje v spolupráci s ministrom financií Eduardom Hegerom rozšírenie a navýšenie pomoci pre zamestnávateľov a SZČO na udržanie pracovných miest. Rezort práce tak prerozdelí ľuďom mesačne o 40 miliónov EUR viac.

​“Dnes to bolo de facto tak, že sme im tú pomoc vyplácali na 80 % v cashi a odvody sme im odložili, t.j. nemuseli zaplatiť za december a január, ale v budúcnosti by ich to počkalo. Teraz sme sa rozhodli, že to zmažeme hneď,” povedal Milan Krajniak. Dosiaľ mohla štátnu pomoc čerpať približne tretina pracujúcich ľudí na Slovensku. Minister prisľúbil, že vyplácanie príspevkov zahrnie po novom väčší počet ľudí a peniaze sa k nim budú dostávať rýchlejšie.

Minister Krajniak predloží v stredu 3. februára vláde návrh na schválenie predĺženia obdobia podpory z projektu „Prvá pomoc“ do 30. júna 2021. Rozšíriť sa má okruh podporených zamestnancov a SZČO o tých, ktorí začali pracovať alebo podnikať najneskôr k 1. februáru 2021. Toto opatrenie má platiť pre žiadosti resp. výkazy doručené úradom práce už za január 2021. Minister Krajniak navrhuje účinnosť predĺženia Prvej pomoci plus a rozšírenia okruhu podporených zamestnancov a SZČO s okamžitou platnosťou po schválení návrhu vládou.

„Ministerstvo práce je najúspešnejšie v doručovaní štátnej pomoci pre zamestnávateľov, zamestnancom a SZČO. Ďakujem ministrovi financií za podporu rozšírenia pomoci na udržanie pracovných miest. Ďakujem tiež všetkým pracovníkom úradov práce a Sociálnej poisťovne, že nepretržite vyplácajú pomoc všetkým, ktorí ju na Slovensku potrebujú. Spolu sme už vyplatili vyše 1,3 miliardy EUR,“ uviedol Milan Krajniak, minister práce, sociálnych vecí a rodiny.

„Minister financií z povahy veci nemôže byť rozhadzovačný, lebo keby bol, tak dovedie štát do krachu. Ale minister financií zároveň musí mať cit, aby vedel, kedy, v akej výške a akým spôsobom musia byť uskutočnené fiškálne stimuly v čase kríz. Preto sme tu spoločne, aby sme jasne deklarovali, že zvýšená pomoc podnikom, zamestnancom, SZČO a domácnostiam je výsledkom spolupráce dvoch rezortov,“ zdôraznil Eduard Heger, minister financií.

S platnosťou od 1. februára návrh rozšírenia pomoci v rámci projektu „Prvá pomoc ++“ prináša nižšie uvedené zmeny v prospech žiadateľov. Výrazne sa znižuje aj administratívna záťaž pre zamestnávateľov a SZČO, ktorí majú s úradom práce, sociálnych vecí a rodiny uzatvorenú dohodu o poskytnutí príspevku. Nebudú musieť podpisovať nové dodatky k dohode. Úrady práce budú žiadateľov informovať o zmene podmienok a obe zmluvné strany budú postupovať podľa platných predpisov odo dňa ich účinnosti. Tým sa výrazne zjednoduší a zrýchli poskytovanie príspevkov.

Opatrenia č. 1, č. 3A, č. 3B
Zamestnávatelia, ktorí udržia pracovné miesta počas vyhlásenej mimoriadnej situácie, môžu podľa návrhu požiadať o príspevok na preplatenie mzdových nákladov na zamestnanca, vrátane odvodov hradených zamestnávateľom vo výške až 100 % celkovej ceny práce, pričom zostáva zachovaná maximálna výška príspevku 1 100 € na jedného zamestnanca.

Opatrenie č. 2 a č.3B
Zamestnávatelia a SZČO, ktorí žiadajú o paušálny príspevok na úhradu časti mzdových nákladov na každého zamestnanca podľa poklesu tržieb, môžu očakávať rozšírenie kategórií podľa poklesu tržieb. V súčasných podmienkach sú 4 kategórie, ktoré sa majú rozšíriť na 7 kategórií s výškou príspevkov od 330 € do 870 €. Ich rozšírenie prinesie adresnejšiu a férovejšiu pomoc.

Opatrenia č. 4A a 4B
SZČO, ktoré nemajú príjem z podnikania, by si podľa nového návrhu mali prilepšiť o 45 € navýšením paušálneho príspevku na 360 €. Odporúčame však, aby sa SZČO dobrovoľne nemocensky a dôchodkovo poistili do 15. februára 2021 a požiadali o príspevok v rámci opatrenia 2, čím získajú vyšší finančný príspevok až na úrovni 870 €.

Žiadosti a výkazy za január
Vzhľadom na pripravované zmeny v poskytovaní príspevkov projektu Prvá pomoc+ v prospech žiadateľov, budú žiadosti o poskytnutie príspevkov a výkazy pre priznanie príspevkov za mesiac január 2021 zverejnené v týždni od 08. februára 2021.

Minister Krajniak navrhuje účinnosť rozšírenia a zvýšenia podpory z Prvej pomoci plus pre žiadosti resp. výkazy už za február 2021. Žiadatelia budú môcť podávať žiadosti resp. výkazy za február po mesačnom zúčtovaní miezd a schválení schémy EÚ, najskôr v druhej polovici marca 2021.

Zápis do registra partnerov verejného sektora
Výnimka z povinnosti zápisu do registra partnerov verejného sektora platí do 31.12.2021. Ministerstvo práce tak zrušilo administratívnu záťaž pre príjemcov príspevkov z projektu „Prvá pomoc“.

Obchodníci vítajú rozšírenie prvej pomoci, najviac bojujú s fixnými nákladmi

Iniciatíva slovenských maloobchodníkov (ISKM) víta, že ministerstvo práce pristúpilo k rýchlej úprave podpornej schémy Prvá pomoc + (s dodatkom +), o ktorú žiadali. Podnikatelia budú môcť použiť 20 %, ktoré doteraz hradili za zamestnancov, ktorí sú doma na prekážkach v práci, na iné, pre nich rovnako podstatné veci. ISKM verí, že aj toto prispeje k istej stabilizácii v obchode. Konštatoval to v utorok predseda ISKM Daniel Krakovský.

Minulý štvrtok sa ľudia z ISKM ako zástupcovia maloobchodu stretli na Úrade vlády SR s ministrami financií, práce ako aj hospodárstva, aby spoločne vyriešili žalostný stav firiem a poukázali na mnoho problémov. „Pomoc stále nie je dostatočná. Najväčším problémom podnikateľov v maloobchode je aktuálny zápas s fixnými nákladmi, ako sú napríklad úroky z úverov, leasingové zmluvy, energie, licenčné poplatky, ale aj sezónny tovar. Aby nebola pomoc na zamestnancov a nájomné vyčerpaná zbytočne, je nutné, aby boli firmy stabilizované a boli im pokryté aj tieto výdavky. V opačnom prípade sme všetky peniaze vynaložili zbytočne, pretože už nebude komu pomáhať. Zo stretnutia sme odchádzali s prísľubom, že sa týmto bude vláda tiež zaoberať," povedal Krakovský.

Projekt „Prvá pomoc“, ktorý bol už v októbri rozšírený na „Prvú pomoc +“, čakajú ďalšie zmeny v prospech zamestnávateľov, zamestnancov a SZČO. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak navrhuje v spolupráci s ministrom financií Eduardom Hegerom rozšírenie a navýšenie pomoci pre zamestnávateľov a SZČO na udržanie pracovných miest. Rezort práce tak prerozdelí ľuďom mesačne o 40 miliónov EUR viac.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy