Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Jozef Brhel zostáva podľa informácií TV JOJ v CPZ, vyšetrovateľ a prokurátor spracujú návrh na väzbu
Zdielať na

Jozef Brhel zostáva podľa informácií TV JOJ v CPZ, vyšetrovateľ a prokurátor spracujú návrh na väzbu

BRATISLAVA / Veľkopodnikteľ Jozef Brhel strávi dnešnú noc v policajnej cele. Vyšetrovateľ ho obvinil z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Štyria obvinení v tejto kauze už skončili vo väzbe. Vrátane bývalého šéfa finančnej správy Františka Imreczeho.

Veľkopodnikateľ Jozef Brhel sa na verejnosti ukázal po dlhom čase. Na policajné prezídium prišiel krátko pred desiatou. Pred vyšetrovateľom sa zdržal hodiny. Informáciu, že Brhel zostáva zadržaný potvrdil po výsluchu aj jeho advokát Ľudovít Štanglovič. "Kategoricky poprel spáchanie skutkov. V danej dôkaznej situácii sme toho názoru, že pokiaľ nejde o politickú kauzu, že by prokurátor v rámci svojho prokurátorského dozoru mal uznesenie v časti vznesenia obvinenia voči môjmu mandantovi zrušiť," uviedol Štanglovič po výsluchu svojho klienta. 

"Budeme pozorne sledovať orgány činné v trestnom konaní, zúčastníme sa úkonov. Predpokladám, že pôjde o spravodlivý proces," dodal Brhelov advokát. 

​Biznismen patriaci medzi 20 najbohatších Slovákov podniká v oblasti energetiky, obranného priemyslu ale aj IT. A práve s tým je spájané jeho obvinenie. Policajti ho vinia z korupcie a obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Podľa obvinenia mali záujem aby spoločnosť, ktorú vlastnil Brhel s ďalším veľkopodnikateľom Michalom Suchobom dodávala Finančnej správe informačné systémy. 

Brhel pri príchode na políciu uviedol, že s políciou bude spolupracovať. "Preto som sa aj vrátil," uviedol. "Nepoznám to uznesenie, vyjadrím sa potom," dodal. "Rešpektujte prosím danú situáciu, vyjadríme sa vám po skončení," uviedol Brhelov advokát Ľudovít Štanglovič. 

Predpokladá sa, že Brhel strávi na polícii niekoľko hodín. V pondelok všetkých obvinených v prípade Mýtnik zobrali do vyšetrovacej väzby. 

​Jozef Brhel je obvinený v kauze Mýtnik z machinácií pri verejnom obstarávaní spolu s bývalým šéfom Finančnej správy Františkom Imreczem. Toho súd zobral do väzby v pondelok, rovnako ako Brhelovho brata Petra. 

Podľa informácií TV JOJ sa Brhel zdržiaval na jednom z ostrovov v Atlantickom oceáne. 

Práve Brhelova neter, dcéra brata Petra, podala trestné oznámenie na políciu. Barbora Brhelová v trestnom oznámení ako aj v liste na inšpekciu ministerstva vnútra opísala piatkový zásah kukláčov ako neprimeraný. 

​V tomto prípade už skončili vo vyšetrovacej väzbe štyria obvinení. Vrátane exriaditeľa Finančnej správy Imreczeho, ale aj brata veľkopodnikateľa Petra Brhela. Advokát Jozefa Brhela hovorí, že jeho klient pred vyšetrovateľom svoj podiel viny na skutkoch odmietol. "V danej dôkaznej situácii sme toho názoru, že pokiaľ nejde o politickú kauzu, že prokurátor by mal v časti uznesenia voči môjmu klientovi zastaviť," hovorí Štanglovič. 

Jozef Brhel sa však dnes už spoza dverí policajného prezídia na slobodu nedostal. Nateraz nocuje v cele policajného zaistenia. To, či bude vyšetrovateľ spolu s prokurátorom žiadať väzbu, bude známe v najbližších hodinách. "My budeme pozorne sledovať proces OČTK zúčastníme sa úkonov. Zatiaľ je zadržaný," hovorí Štanglovič. 

Jozef Brhel za Mečiarovej vlády pôsobil ako štátny tajomník na ministerstva hospodárstva. Na verejnosti sa pohyboval málo. Neskôr ho médiá spájali s pozadím vládnej strane SMER. Na štátnych zákazkách mali jeho firmy v minulosti zarobiť milióny eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy