Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
November zaúradoval depresívnejšie, ako jeho počasie. Ekonomická nálada podnikateľov sa zhoršila
Zdielať na

November zaúradoval depresívnejšie, ako jeho počasie. Ekonomická nálada podnikateľov sa zhoršila

BRATISLAVA / Tak ako je depresívne toto novembrové počasie, taká je aj nálada medzi podnikateľmi. Po októbrových pandemických opatreniach, ktoré naďalej pokračujú, zaúradoval november depresívne ako jeho počasie.

Podľa údajov Štatistického úradu SR sú pri niektorých sektoroch významné prepady. "Najprudšie zareagovali služby, kde pokles dôvery bol veľmi vysoký," informuje hovorkyňa ŠÚ SR Jana Morháčová.

Podnikatelia boli výrazne pesimistickejší v hodnoteniach dopytu za posledné tri mesiace, ako aj toho očakávaného dopytu. Podľa Hegera robí vláda maximum, aby pomohla. "Som rád, že sa nám podarilo predstaviť aj schému pre hotelierov a cestovný ruch," tvrdí minister financií Eduard Heger (OĽANO). "V takýchto prípadoch potrebujeme 100 percent ceny nákladov, toto možno zabráni tomu prepúšťaniu," hovorí prezident Zväzu cestovného ruchu Marek Harbuľák. 

Najhoršia nálada nepanuje pritom v službách, ale v stavebníctve. Tam je indikátor ekonomického sentimentu až na mínus 48 bodoch. "V tomto odvetví je dôvera dlhodobo na historických minimách," informuje Morháčová. "Situácia v stavebníctve je do značnej miery poznačená nižšou investičnou aktivitou," tvrdí tajomník RÚZ Martin Hošták. Depka nepanuje pritom len medzi podnikateľmi, ale aj spotrebiteľmi. "Najpesimistickejšie hodnotia obavu z nezamestnanosti a tam tá obava rastie," informuje Morháčová.

Slovenská ekonomika má aj šťastie. V zahraničí neprestali kupovať naše výrobky, najmä autá. Nálada v priemysle tak dosahuje plusové hodnoty. Ešte v apríli bolo toto odvetvie pritom na tom ako stavebníctvo. Čo je ale horšie, že ekonomický sentiment sa prepadol v celej eurozóne. To môže ešte postihnúť naše proexportné hospodárstvo, teda priemysel. Na domácej pôde našim podnikateľom prekáža popri pandémii najviac tento fakt. "Často meniacich sa a nejednotných opatrení, zo strany vlády," hovorí Hošták. 

Najdôležitejšie bude pre naše hospodárstvo to, ako rýchlo sa začne s vakcináciou a miera jej úspešnosti, to by všetko mohlo vrátiť do starých koľají a priniesť aj istú eufóriu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy