Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Už o pár dní by sme sa mali dozvedieť meno šéfa prokuratúry. TV JOJ zisťovala nálady poslaneckých klubov
Zdielať na

Už o pár dní by sme sa mali dozvedieť meno šéfa prokuratúry. TV JOJ zisťovala nálady poslaneckých klubov

BRATISLAVA / Už za dva dni sa môžno dozvieme, kto bude novým šéfom generálnej prokuratúry. Po Jaromírovi Čižnárovi ju do konca mesiaca vedie Viera Kováčiková, ktorá ale definitívne odchádza. A koalícia stále hľadá zhodu na jednom mene, ktoré sa zatiaľ nájsť nepodarilo.

Dohooda v koalícii zďaleka nepadla, ambícia dohodnúť sa do 1.12 vraj stále platí a na voľbe generálneho prokurátora údajne koalícia nepadne. Rokovať sa tak bude aj cez víkend. Niektoré strany majú dvoch a troch favoritov.

Sme rodina má kandidáta, ostatní zatiaľ nie

Napríklad Sme rordina, je od začiatku zrejmé, z tých siedmych, jedno meno. "Radi by sme boli, keby pán Žilinka bol spoločným kandidátom, na druhej strane OĽANO nominovala troch kandidátov, SaS má jedného kandidáta, každý má svoje prirodzené preferencie," povedal poslanec kollárovcov Peter Pčolinský.

Juraj Šeliga zo strany Za ľudí má viacerých horúcich kandidátov a vidí priestor na diskusiu. "Ja tam tiež vidím dve-tri mená a o tom budeme diskutovať. Aj o tomto je politika vysvetliť si navzájom prečo je tento horší, tento lepší," povedal podpredseda parlamentu Šeliga.

Richard Sulík uviedol, že dôvodom presunu voľby bolo práve vytvorenie dohody. "Dnes je piatok takže do troch dní by malo byť meno známe," ozrejmil minister hospodárstva.

Igor Matovič v relácii Na hrane povedal, že v poslaneckom klube OĽANO panuje absolútna sloboda vo výbere. "Takže boli tam aj dvaja kandidáti navrhnutí, ďalšia časť podporuje tretieho kandidáta takže, tie názory sa musia zjednotiť," myslí si Matovič.

Zatiaľ len vôľa​

Po návrate Kollára z nemocnice sa bude zrejme rokovať aj u neho. Záujem je dohodnúť sa čím skôr.

"Verím, že v utorok zvolíme. Bol by to veľmi dobrý signál. Myslím si, že je to naša povinnosť," povedal Šeliga.

"Kde je vôľa tam je cesta, ako hovorí klasik. Vôľa určite je čiže ako hovorí klasik bude aj cesta," dodal Sulík.

"Je v našom záujme dohodnúť sa na spoločnom kandidátovi. Ideálne do prvého decembra," uviedol Pčolinský.

"Poďme urobiť všetko pre to, aby sme čím skôr dobrého kvalitného generálneho prokurátora vybrali," vyzval premiér.

Hlas v hodine dvanástej, Fico si vie predstaviť grilovačku na klube


Opozícia vláde pomáhať nebude. Hlas sa vraj rozhodne tesne pred voľbou a Smer si možno nakoniec predsalen vyberie aspoň jedno meno. "Traja kandidáti, nevylučujem, že si ich pozveme na poslanecký klub na individuálny rozhovor. Hlavne vás chcem informovať, že podáme procedurálny návrh na to aby sa voľba generálneho prokurátora konala tajne," vyhlásil Fico.

Voľbu generálneho prokurátora sme sledovali v ONLINE reportáži. Pozrite si, ktorý z nich vás zaujal najviac:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy