Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ďalší prípad matky oddelenej od novorodenca: Pre koronavírus ich ihneď po pôrode izolovali
Zdielať na

Ďalší prípad matky oddelenej od novorodenca: Pre koronavírus ich ihneď po pôrode izolovali

PREŠOV / Po medializovanom prípade z prešovskej pôrodnice, keď pacientke s koronavírusom ihneď po pôrode izolovali čerstvo narodené bábätko a jeho mamu poslali na druhý deň domov priamo z pôrodnej sály, sa k nám dostali informácie, že to nie je ojedinelý prípad. Pacientkam po pôrode povedali, že ich deti zostávajú v nemocnici, no pre ne, keďže sú pozitívne na koronavírus, nemajú miesto. Či chceli alebo nie, museli ísť teda domov bez novorodencov a na prvé chvíle so svojimi bábätkami si museli počkať.

Jedno z bábätiek, prišlo na svet iba pred pár dňami. Jeho mame potvrdili koronavírus, no už posledný deň pred pôrodom jej skončila karanténa. V nemocnici však mala opäť pozitívny PCR test a tak sa ani ona nevyhla problémom. Jej dcérky sa hneď po pôrode ujali lekári s tým, že ostáva v nemocnici a ju, ako rodičku pozitívnu na koronavírus, poslali druhý deň po pôrode domov, priamo z pôrodnej sály.  "Zobrali mi tie prvé chvíle po pôrode kedy sa zoznamuje dieťa s matkou a nebolo mi umožnené ani kojenie," povedala rodička z prešovskej nemocnice.


Podľa hovorkyňe Fakultnej nemocnice s poliklinikou Prešov sú možné 3 spôsoby starostlivosti – úplná separácia, čiastočná separácia a spoločný pobyt matky s dieťaťom.  "Všade sa píše aké je dôležité dojčenie a kontakt dieťaťa s matkou po pôrode, že sa dieťa od matky nemá oddeľovať," posťažovala si matka novorodeniatka.

"Uvedený postup sa vyberá v závislosti od aktuálneho zdravotného stavu matky a dieťatka ako aj od vzájomnej dohody medzi matkou a ošetrujúcim personálom, taktiež podľa možností nemocnice a podľa miery akceptovaného rizika prenosu infekcie," informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. "Vôbec ma nerešpektovali ako matku, postavili ma pred hotovú vec že dieťa ostáva v nemocnici a ja musím ísť domov," dodala rodička.



Napriek tomu, že má táto mamička ťažké srdce na postup nemocnice, na jedno predsa len nedá dopustiť, a to sú zdravotníci, ktorí jej boli počas pôrodu maximálne nápomocní. "Personál bol úplne super, aj pôrodná asistentka ktorá sa o mňa starala," povedala.  

"Uvedenú situáciu v nemocnici sme preverili, tá nás informovala, že sa riadi platným klinickým protokolom. Nemocnica nás zároveň informovala, že robí všetko pre to, aby dieťatko bolo čo najskôr s rodičmi, zároveň počas „medziobdobia“ personál sprostredkúva rodičom videá či fotografie bábätka," ozrejmila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva.


Zisťovali sme, či v prešovskej nemocnici neplánujú, tak ako je to už aj v iných zdravotníckych zariadeniach vytvoriť samostatné izby pre pozitívne testované rodičky, kde by mohli byť izolované so svojimi bábätkami. Dostali sme odpoveď, že náš podnet posúvajú kompetentným a informácie by sme sa mali dozvedieť v priebehu najbližších dní.
"Korona je tu od marca a je to dosť smutné, že Prešov tretie najväčšie mesto, nemá samostatnú izbu pre pozitívne rodičky," skonštatovala na záver rodička.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy