Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Už nám nebudú kradnúť tabule s názvom obce, meníme názov
Zdielať na

Už nám nebudú kradnúť tabule s názvom obce, meníme názov

Archívna reportáž

FUCKING / Už toho mali ozaj plné zuby. Obyvateľom západorakúskej obce Fucking už pretiekol pohár trpezlivosti. I keď správy o tom, že si zmenia názov, sa v médiách objavili už aj pred niekoľkými rokmi, tentokrát už idú naozaj do toho. Do nového roku 2021 už vstúpia s iným názvom, čo by mohlo znamenať koniec krádeží tabúľ s názvom.

Informáciu o zmene mena obce priniesol spravodajský portál dw.com. Obec vyhľadávali nezbední turisti z celého sveta, keďže jej názov sa píše rovnako, ako istý anglický vulgarizmus. Pri nápise s názvom obce sa fotografovali a pravidelne ju aj odcudzovali. Tomu je ale koniec. 

Obecná rada oznámila zámer zmeniť meno obce z Fucking na Fugging, počnúc 1. januárom 2021. Starostka obce Andrea Holzner potvrdila správu pre rakúsku spravodajskú stanicu Oe24.

Drobná hornorakúska obec má len zhruba 100 obyvateľov. O zmenu názvu sa za ostatné roky snažili už viackrát. Názov v modernej nemčine nemá zmysel, pôvodne asi znamenalo "miesto Fockových ľudí."

Názov pritom obec niesla zhruba tisíc rokov. Celosvetový záujem vyvolalo až rozšírenie internetu. Fotografie s nápisom Fucking vyvolali masový záujem ľudí s istým druhom humoru.

Miestni však názov využívali aj na rôzne dobročinné aktivity, napríklad upozorňovaním na klimatickú krízu a spoliehali sa na to, že sa správy o nich budú šíriť práve pre názov obce.

Zatiaľ ale nie je jasné, ako budú postupovať susedné obce, Oberfucking a Unterfucking.

Zmeny názvov lokalít sa dejú aj u nás, niekedy je to dané prirodzene, historickou nevyhnutnosťou, inokedy vznikajú spory:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy