Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Dobrá správa pre našu ekonomiku. Volkswagen chce investovať do závodu v Bratislave takmer miliardu eur
Zdielať na

Dobrá správa pre našu ekonomiku. Volkswagen chce investovať do závodu v Bratislave takmer miliardu eur

BRATISLAVA / Bratislavský závod automobilky Volkswagen s najväčšou pravdepodobnosťou dostane tučnú finančnú injekciu. Vlajková loď našej ekonomiky a najväčší zamestnávateľ na Slovensku by mal od svojej materskej firmy získať až takmer miliardu eur. Nemci tak zjavne upustili od výstavby nového závodu v Turecku a svoje zámery budú realizovať u nás.

Vyzerá to tak, že v súboji o novú investíciu budeme ťahať za dlhší koniec. Podľa informácií, ktoré presiakli zvnútra koncernu, automobilka uvažuje na Slovensko presunúť výrobu ikonického modelu Passat a českej Škody Superb.

Znižovanie počtu zamestnancov a boj o nové modely by sa tak závodu v Devínskej Novej Vsi mali vyhnúť. Tieto informácie určite potešili aj našu vládu, ktorá začiatkom júla podpísala s predstaviteľmi Volkswagenu vyhlásenie o možnej budúcej investícii vo výške okolo pol miliardy eur. Prekvapujúce je, že táto suma by sa mala údajne takmer zdvojnásobiť. Jej súčasťou by mala byť nová hala na montáž a karosáreň.

Spoločnosť sa rozhodla uprednostniť Slovensko pred tureckým Izmirom najmä v súvislosti s nepriaznivou pandemickou situáciou. Zavážil aj fakt, že v Bratislave nemusí investovať do výstavby úplne novej továrne. Oba spomínané modely chcel koncern začať vyrábať už v roku 2022 s ročnou kapacitou 300 tisíc vozidiel. Zámer presunúť Passat a Superb na Slovensko musí vedenie spoločnosti ešte oficiálne potvrdiť.

Úplne nezištné však rozhodnutie nemeckej automobilky predsa len nebude. "Otázne je, nakoľko túto investíciu motivoval plánovaný systém kurzarbeit, ktorý do budúcna môže byť pre investorov pohodlný," uviedol ekonomický analytik Iness Martin Vlachynský. 

"Snažíme sa však vytvárať stabilné a konkurencieschopné podnikateľské prostredie, ktoré bude atraktívne pre domácich aj zahraničných investorov," dodala hovorkyňa ministerstva hospodárstva Katarína Matejková. 

O podrobnostiach novej investície by sa malo rozhodnúť na zasadaní dozornej rady automobilky vo Volksburgu koncom týždňa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy