Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nové opatrenia na hraniciach. Tieto zásadné zmeny vás čakajú pri vstupe do Česka a Ukrajiny
Zdielať na

Nové opatrenia na hraniciach. Tieto zásadné zmeny vás čakajú pri vstupe do Česka a Ukrajiny

BRATISLAVA / V pondelok v Ranných novinách TV JOJ vystúpil štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. Verejnosť podrobnejšie informoval o aktuálnych opatreniach na hraniciach.

Zmeny na hranici Slovenska s Ukrajinou

Zmeny nastali najmä na hraniciach s Ukrajinou a Českou republikou. Ako informoval štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martin Klus, od pondelka 9. novembra sa na slovensko-ukrajinskej hranici budú využívať antigénové testy. "Z troch doteraz fungujúcich hraničných priechodov, nám prestane fungovať taký malý peší - čo sú Veľké Slemence, ale zostanú otvorené Ubľa a Malyj Bereznyj a Vyšné Nemecké - Užhorod," informoval Klus.

Na uvedených dvoch hraničných priechodoch s Ukrajinou budú musieť ľudia absolvovať antigénové testovanie. "Každý, kto bude chcieť prejsť na územie Slovenska a zostať na ňom, bude musieť podstúpiť antigénový test a následne, keďže prechádza z tzv. tretej krajiny cez schengenský priestor, je nevyhnutné, aby takáto osoba zostala aj v domácej karanténe a na piaty deň sa aj pretestovala PCR testom," upozorňuje Klus.

Situácia na slovensko-českej hranici

Slovensko sa od pondelka stalo pre Českú republiku rizikovou krajinou. K našim západným susedom sa teda dostaneme len s negatívnym PCR testom, ktorý nebude starší viac ako 72 hodín. "Všetci Slováci, ktorí cestujú do Česka by mali mať toto na pamäti. O ďalších výnimkách sa môžu občania Slovenska dočítať na našom webe ministerstva zahraničných vecí," doplnil Klus.

Klus očakáva ďalšie zmeny najmä na hranici s Poľskom a Českom

"Predpokladám, že do stredy sa zíde expertná skupina, ktorá sa venuje hraničnému režimu, kde sú zastúpené viaceré ministerstvá, vrátane rezortu diplomacie, a potom vo štvrtok konzílium epidemiológov, ktoré by definitívne malo povedať, ako by vyzeral hraničný režim, najmä po tom uvoľnení obmedzení a pohybu, ktoré na Slovensku stále máme, t.j. po 15. novembri," vyjadril sa Klus.

Ako ďalej dodal, zmeny očakáva najmä na česko-slovenskej hranici, či poľsko-slovenskej hranici, kde sa situácia tiež zhoršuje. "V prípade Poľska očakávam, že nejaké veci by sa mohli začať diať a pravdepodobne dôjde k tomu, že by aj na hranici s Poľskom mohli byť predstavené antigénové testy," povedal Klus.

Situácia v ďalších susedných štátoch - v Rakúsku a Maďarsku je zatiaľ stabilná. Klus v uvedených krajinách preto zatiaľ zásadné zmeny neočakáva. "Uvidíme, čo bude ďalej s Rakúskom a Maďarskom, ale tam sú tie čísla zatiaľ stabilné," dodal Klus. Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí tiež uviedol, že prioritou týchto krokov je zdvojnásobenie sily jednotlivých kontrol na hraniciach a tiež analýza fungovania antigénových testov v porovnaní s PCR testovaním.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy