Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prídu krajiny EÚ o možnosť získať eufondy? Europoslanci chcú zmenu ich prerozdeľovania
Zdielať na

Prídu krajiny EÚ o možnosť získať eufondy? Europoslanci chcú zmenu ich prerozdeľovania

BRATISLAVA / BRUSEL / Eurofondy by sa mali členským krajinám prideľovať aj na základe toho, aké kvalitné budú predkladané projekty a či dodržiavajú zásady právneho štátu. To znamená, či sa napríklad nesústreďuje moc do rúk jedného muža alebo strany a funguje nezávislé súdnictvo. Všetko by to mala vyhodnocovať Európska komisia, v ktorej má zastúpenia každá členská krajina. Túto zmenu sa snažia v europarlamente presadiť mnohí europoslanci.

Bezprecedentý mnohomiliardový balík na obnovu aký sme tu ešte nemali. Lenže podľa europoslancov sa nemôžu eurofondy prideľovať krajinám len preto, aby sa ich podarilo minúť. "Tie peniaze sa budú dávať na základe toho aké kvalitné reformy členské štáty urobia a toto vnímam ako hlavnú úlohu komisie," vyjadril sa Eugen Jurzyca, európski konzrevatívci a reformisti. "Musia to byť veľké, systémové opatrenia, ktoré sa dajú zafinancovať práve z týchto peňazí," pokračoval Peter Pollák, EĽS. 
A všetko by mohla mať pod palcom Európska komisia zastúpená všetkými členskými krajinami. Práve v nej by sa zhromažďovali projekty jednotlivých krajín a vyhodnocoval sa ich prínos a potreba. Napríklad tie, ktoré sa viac zamerajú na tzv. zelenú dohodu, by mohli dostať viac peňazí z eurofondov. "Na výbore pre životné prostredie sme podporili cieľ znížiť emisie skleníkových plynov do roku 2030 o minimálne 60%. Toto je veľký odkaz ako pre Európsku komisiu, tak vlády členských štátov vrátane tej Slovenskej," povedal za Alianciu liberálov Martin Hojsík. 

Členské krajiny zatiaľ uvažujú o menšom cieli a práve viac peňazí by ich mohlo významne motivovať. A k tomu si ešte treba pripočítať aj podmienku dodržiavania zásad právneho štátu. "Nemôžeme si ďalej dovoliť, aby európski daňoví poplatníci vrátane slovenských cez eurofondy a cez európsky rozpočet de facto dotovali nedemokratické režimy," podotkol Michal Šimečka, Aliancia liberálov. 
"Toto je kľúčová podmienka, ktorú musíme dodržať aj na Slovensku a musíme na ňu dbať aj v Európskom parlamente, keď budeme diskutovať o podmienkach pre budúce čerpanie eurofondov, takže bez toho to nepôjde," dodal Vladimír Bilčík, EĽS. 

Najčítanejšie správy