Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V štátnej pokladnici zostal poriadny prievan. Štát predpokladá desaťmiliardový schodok v tomto roku
Zdielať na

V štátnej pokladnici zostal poriadny prievan. Štát predpokladá desaťmiliardový schodok v tomto roku

SLOVENSKO / Pandémia koronavírusu narobila prievan aj v štátnej pokladnici. Podľa poslednej prognózy ministerstva financií by do nej malo tento rok pritiecť o niekoľko miliárd menej, ako sa predpokladalo. Na výpadky daňových príjmov sa musia pripraviť aj obce a mestá, ktoré budú musieť siahnuť po externých zdrojoch.

“Štát ako celok predpokladá desaťmiliardový schodok v tomto roku," priblížil ekonomický analytik INESS Radovan Ďurana. Dôvodom je spomalenie ekonomiky a zatváranie prevádzok v dôsledku pandémie.
"Tento rok naozaj zastala tá ekonomika a boli výpadky na DPH a ďalších daniach," potvrdil minister financií Eduard Heger. 

“Je menej vyprodukovanej hodnoty, menej vyplatených miezd, nižšie dane, ľudia znížia spotrebu, takže to sa automaticky prejaví v štátnej pokladnici výpadkom," skonštatoval Ďurana. Výpadky sú cítiť aj na daňových priznaniach z príjmu fyzických osôb.“Očakávame, že ešte 130-tisíc daňových priznaní nám príde," poznamenala hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová. 

Podať daňové priznanie je síce jedna vec, no zaplatiť ho zasa druhá, a práve v tejto súvislosti sa nám vo verejných financiách rozširuje rozpočtová diera. Mnohí totiž využili možnosť odkladu vyrovnania dane. “Na to majú čas až mesiac po skončení pandémie," upresnila Skokanová. A tá by sa podľa ministerstva financií mala papierovo skončiť už na konci septembra.

Výpadky daňových príjmov kvária aj samosprávy. “Priamy výpadok príjmov dnes odhadujeme na viac ako 24 miliónov eur," zhodnotila hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová. “Môžeme očakávať výpadok niekde na úrovni 8 -10 %," uviedla starostka Rusoviec Lucia Tuleková Henčelová. 

Viaceré obce v prvom rade siahli do vlastného vrecka, obmedzili chod úradov a výkon služieb. “Mesto ani mestské organizácie nebudú vyplácať zamestnancom polročné odmeny, spomalil sa nábor nových ľudí, znižujú sa nové nákupy, znižuje sa napríklad aj frekvencia kosenia," priblížila Rajčanová. “Týka sa to možno zberného dvora, na ktorý sú naši obyvatelia zvyknutí, prípadne na inej bežnej údržbe obce," doplnila Henčelová. 

Ministerstvo financií v tejto súvislosti ponúka obciam návratnú pôžičku, ktorá by mala túto dieru v rozpočte pomôcť zaplátať. “Ide o pôžičku so štvorročnou splatnosťou v rovnomerných ročných splátkach, pričom prvá splátka bude uhradená v roku 2024," píše sa v stanovisku ministerstva financií. O jej využití však mnohé obce neuvažujú a pandemický rok sa pokúsia ustáť s čo najmenšími škrabancami.

Dlhy štátnych nemocníc stále narastajú, čas na riešenie sa kráti. Záchranou môže byť dlhová brzda. Bližšie už povie Mirka Štrbáková Urbanovičová

Súvisiace články

Najčítanejšie správy