Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Štátu hrozia žaloby od podnikateľov. Prevádzky, ktoré teraz nefungujú, musia prežiť
Zdielať na

Štátu hrozia žaloby od podnikateľov. Prevádzky, ktoré teraz nefungujú, musia prežiť

BRATISLAVA / Čakajú štát žaloby od podnikateľov za straty počas koronakrízy? Podľa odborníkov na obchodné právo je to pravdepodobné. Čakať sa to dá napríklad hlavne od tých, ktorí boli zatvorení z rozhodnutia štátu a ten im následne nepomohol. Týka sa to napríklad prenajímateľov a nájomcov obchodných priestorov. Niečo také už aj v mimoriadnej relácii TV JOJ - Noviny špeciál pripustil aj minister hospodárstva Richard Sulík.

To, že štát môže počas krízy zatvárať obchody je podľa odborníkov úplne v poriadku. Na druhej strane je však zároveň povinný takýmto obchodom pomôcť, napríklad s platením nájmov. "V prípade, ak by napríklad sa štát rozhohol direktívne nariadiť prenajímateľom, aby odpustili nájomcom nájomné v plnej výške, alebo z väčšej časti bez akejkoľvek kompenzácie, potom reálne hrozí, že dôjde k nelegitímnemu zásahu do vlastníckeho práva prenajímateľov, ktoré nebude primeraným spôsobom kompenzované adekvátnou náhradou," vyjadril sa Vladimír Ivančo, advokát  White & Case. 

A práve to by bolo podľa odborníkov v rozpore s Ústavou, ako aj záväzkami, ktoré pre Slovensko vyplývajú z medzinárodných dohôd. "Tým pádom by štátu reálne hrozilo, že si voči nemu budú prenajímatelia, do ktorých vlastníckeho práva bolo takto zasiahnuté, uplatňovať nárok na náhradu škody," poznamenal advokát Ivančo. 

O možných žalobách na štát pritom nedávno hovoril aj minister hospodárstva v mimoriadnej relácii TV JOJ - Noviny špeciál. "V ekonomike, keď teraz budeme mať, že tisíce krachov predajní, alebo tisíce žalôb, čo tie predajne budú dávať na štát za ušlý zisk, keď takéto niečo budeme mať, tiež sme nevyhrali," uviedol minister hospodárstva Richard Sulík. 

Iné krajiny príkladom pre Slovensko

Slovensku pritom podobne ako členským krajinám rozviazala v pomoci ruky aj Európska komisia. To, čo bolo ešte nedávno brané ako neoprávnená štátna pomoc, už v tejto dobe neplatí. "Ak chceme opäť naštartovať ekonomiku, tak tie prevádzky, ktoré dnes nefungujú, musia prežiť. A na to potrebujú pomoc štátu. Komisia umožnila, aby štát pomáhal v oveľa väčšej miere napriek tomu, že tu máme pravidlá pre hospodársku súťaž," vysvetlil europoslanec Vladimír Bilčík. 

Takto už teraz pomáhajú prenajímateľom mnohé krajiny. Napríklad vo Švédsku, ak prenajímateľ znížil nájomné, štát preplatí prenajímateľom polovicu zo sumy, o ktorú ho znížil. K podobným príkladom však nemusíme ísť od našich hraníc ďaleko. "Slovenská republika by mala prijať opatrenia, podobne ako Česká republika, ktorá prijala tento týždeň opatrenia, že bude kompenzovať 50% nájomného, ak samozrejme ešte prenajímateľ zľaví 30% z nájomného a 20% uhradí samotný nájomca," podotkol Tibor Gregor z Klub 500. 

"V septembri sa to ukáže úplne naplno, čo sa vlastne stalo. Mnohí ľudia, ktorí budovali svoje firmy 20 - 30 rokov, jednoducho tie firmy tu nebudú," dodal Tomáš Hegeduš, CBRE Slovensko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy