Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovenskí maloobchodníci majú strach, čo s nimi bude. Pomocnú ruku podáva už aj Brusel
Zdielať na

Slovenskí maloobchodníci majú strach, čo s nimi bude. Pomocnú ruku podáva už aj Brusel

BRATISLAVA / Keď okamžite vláda nepomôže malým podnikateľom, ktorí majú svoje prevádzky v prenajatých priestoroch, po koronakríze sa nebudú mať kam vrátiť. Zatvorené obchody totiž stále musia platiť nájomné, na ktoré si však v týchto dňoch nezarobia. Podľa Iniciatívy slovenských maloobchodníkov vláda stále neurobila dosť.

V  maloobchode, v rôznych predajniach od kvetinárstiev až po butiky, pracuje viac ako 300 tisíc ľudí. “Je ohrozená viac ako polovica tých pracovných miesť, očakávam, že do toho štát vstúpi," tvrdí predseda predstavenstva NAY Peter Zálešák. 

Najväčším problémom je pre nich neustále platenie nájmov. Aj za to, že musia mať predajne zavreté. Majitelia predajní zas musia platiť úvery, a tak ide v podstate o začarovaný kruh. 

“V tejto chvíli naše prevádzky nemajú žiadne tržby okrem drobných z rozvozu, takže ak táto situácia bude trvať ešte niekoľko mesiacov a štát nepomôže najmä s nájmami, tak nebude schopná veľká časť najmä gastro prevádzok schopná otvoriť," hovorí spolumajiteľ Regal Burger Jozef Bardík. 

Pomocnú ruku však už podáva Brusel a časť z nákladov by preplatili eurofondy. “Je naozaj dobré a žiaduce, aby Európska komisia urýchlene uvoľnila pravidlá pre malých a stredných podnikateľov na to, aby mohli čerpať peniaze," hovorí europoslanec Peter Pollák. 

Nájsť zhodu vo vláde ohľadom pomoci pre podnikateľov však nie je úplne jednoduché. Napríklad ministerstvo hospodárstva by chcelo, aby časť z nájmu preplatil štát a hovorí aj o zákone, podľa ktorého by sa istá časť zníženia nájmu voči prenajímateľom vynútila.

“Tie prevádzky veľakrát majú vysoké nájmy, či už v obchodných centrách, alebo v nejakých exkluzívnych a exponovaných priestoroch a nie všetci sú tak bohatí, ktorí si vedia povedzme dva mesiace fungovať len tak, že si vedia platiť nájmy," hovorí minister hospodárstva Richard Sulík. 

“V mnohých iných krajinách Európskej únie bola práve otázka nájmov jedna z prvých, ktoré riešili a riešili tie vlády problémy malých a stredných podnikov a ich ďalšieho prežitia. Žiaľbohu nájmy na Slovensku zostali do istej miery bokom," dodáva europoslanec Martin Hojsík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy