Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hrozí ďalšia plynová kríza? Na novej zmluve sa naši východní susedia nevedia dohodnúť
Zdielať na

Hrozí ďalšia plynová kríza? Na novej zmluve sa naši východní susedia nevedia dohodnúť

BRUSEL / Už o dva mesiace sa môže stať horúcou témou zastavenie dodávok ruského plynu na Slovensko. Na konci roka sa totiž skončí platnosť zmluvy medzi Moskvou a Kyjevom o jeho preprave k európskym odberateľom. Na novej zmluve sa naši východní susedia zatiaľ nevedia dohodnúť. Problémom je politické napätie medzi oboma krajinami a zároveň arbitráž medzi ruským Gazpromom a ukrajinským Naftogazom.

Čas sa kráti a napätie stúpa. Dodávky ruského plynu do Európy po novom roku zostávajú neisté. Slovenskému eurokomisárovi sa totiž ani na štvrtý pokus nepodarilo presvedčiť obe strany k dohode.

„Som sklamaný, no rozhodne sa nevzdávam. Zdá sa, že ku koncu rokovaní totiž všetky zúčastnené strany pochopili, čo treba v najbližšom období urobiť,“ uviedol podpredseda EK pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič. 

Komisia navrhuje desaťročný kontrakt na tranzit plynu európskym zákazníkom. „Ruská federácia chce krátky kontrakt, navrhli predĺženie o rok, prípadne o dva. Naopak, ukrajinská strana má záujem o dlhodobý kontrakt,“ približuje Richard Kvasňovský, výkonný riaditeľ SPNZ. 

Na dohodu zostávajú ešte dva mesiace

No je reálne, že v tomto termíne k nej napokon nedôjde. Podobná plynová kríza, akej sme boli svedkami pred takmer desiatimi rokmi však nateraz nehrozí. „Na SR aj v EÚ je v súčasnosti plynu dosť, zásobníky sú naplnené na 100 %, sú pripravené na zimu, aj na prípadné výpadky dodávok,“ upresňuje Kvasňovský. 

„Sieť dodávok je diverzifikovaná, pričom vieme dovážať plyn aj inými trasami, resp. z iných častí Európy," konštatuje Miroslav Kohút z tlačového odboru ministerstva hospodárstva. 

Vďaka reverznému toku môžeme dovážať plyn aj zo západu či z juhu pripojením sa na maďarskú plynovodnú sústavu. „Pre MH SR je dôležité, aby tieto rokovania dospeli k dohode o využití prepravy plynu cez Ukrajinu,“ tvrdí Kohút

Výpadok by poškodil našu ekonomiku 

Výpadok ruského plynu a prázdne potrubia by neprospeli ani našej ekonomike, keďže za tranzit cez našu krajinu nám ročne pritečú stovky miliónov eur“.

„Nie sme závislí, že toto je jediný zdroj príjmov pre našu tranzitnú spoločnosť Eustream,“ dodáva Kvasňovský. 

Rokovania s Ruskom a Ukrajinou by mali pokračovať na konci novembra, teda len mesiac pred uplynutím zmluvy o preprave zemného plynu. 

Únia má v zálohe peniaze pre krízový scenár. Dopady brexitu zmierni špeciálny fond: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy