Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Slováci prekvapili ekonómov. Platy rastú, ale ľudia míňajú menej
Zdielať na

Slováci prekvapili ekonómov. Platy rastú, ale ľudia míňajú menej

BRATISLAVA / Ľudia na Slovensku vraj začali míňať menej peňazí. Naša ekonomika pritom deklaruje dva veľmi pozitívne trendy - rástla zamestnanosť a aj platy. Reakcia Slovákov prekvapila aj samotných ekonómov.

Slovenskej zamestnanosti sa darí, rovnako aj mzdám. Prekvapivo ale od roku 2013 prvýkrát Slováci míňajú menej, čo prekvapilo aj múdre hlavy z NBS. "Máme historické rekordy v oblasti nielen zamestnanosti, nezamestnanosti, ale aj rastu nominálnych miezd," uviedol Peter Kažimír, guvernér NBS. "Spotreba domácností v úvode roka medziročne vzrástla len mierne a dokonca v porovnaní s posledným kvartálom vlaňajška stagnovala," povedala Jana Glasová, analytička Poštovej banky. Môže to byť jednak tým, že sa tento rok Veľká noc presunula do druhého štvrťroka a ľudia tak neminuli až toľko a možno sa ľudia zľakli krízy. Mnohí si pamätajú čo sa stalo v roku 2009 a správy zo zahraničia nie sú dobré. "Indikátory sentimentu naznačujú ochladenie," priznal Ľudovít Ódor, viceguvernér NBS. 

Máme tu ale jednu zvláštnosť, v časoch strachu ľudia väčšinou odkladajú väčšie nákupy ako autá. "V tomto kvartáli to bolo tak, že sa spomalila spotreba bežných tovarov a služieb každodennej spotreby," povedal Stanislav Pánis, analytik J&T banky. Nižšia spotreba na jednej strane neteší, lebo spolu s ďalšími faktormi ťahá našu ekonomiku, na druhej strane Slováci sa zadlžovali až príliš, na čo už viackrát upozorňovala Národná banka. "Vplyv na to môže mať rastúca zadĺženosť našich domácností, takže viac splácajú úvery a pôžičky a vytvárajú si aj rezervy na tieto výdavky," objasnila Jana Glasová. "Dochádza k spomaľovaniu spotreby, aj na úkor vyššieho sporenia, čo sa zase aj v iných funkciách Národnej banky tešíme," dodal Peter Kažimír.

Podľa odhadov by sa, ale Slovensku aj napriek krízovým mrakom malo ešte nejaký čas dariť a už najbližšie čísla ukážu akou cestou sa Slováci poberú. Nevie to ani guvernér. "Vytvára sa jasný priestor na rast spotreby alebo úspor," dodal guvernér NBS. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy