Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
SMS zo zahraničia budú čoskoro stáť menej ako 5 korún
Zdielať na
Ekonomika

SMS zo zahraničia budú čoskoro stáť menej ako 5 korún

Komisia plánuje znížiť ceny roamingových esemesiek na 11 až 15 centov.

Už začiatkom jesene sa dozvieme, koľko zaplatíme po novom za poslanie SMS správy v cudzine. Brusel sa totiž rozhodol, že keďže slovné napomenutie mobilných operátorov za prehnane vysoké ceny roamingových esemesiek nepomohli, na rad prídu opatrenia, ktoré budú pre operátorov záväzné.

„Pri pohľade na najnovšie trendy v oblasti cien, som obzvlášť znepokojený vysokými cenami, ktoré platia zákazníci za textové správy pri cestách do zahraničia,“ uviedol predseda Európskej komisie José Manuel Barroso.

Veľkou zástankyňou zníženia cien roamingových služieb je najmä komisárka pre telekomunikácie Viviane Redingová (pozri video), ktorá neskrýva svoj hnev nad ich vysokými tarifami operátorov. „Poplatky za roaming už do príliš vysokej miery vyprázdnili vrecká zákazníkov mobilných spoločností, a to najmä 77 % mladých ľudí, ktorí posielajú správy zo svojich mobilných telefónov počas pobytu v zahraničí,“ vyhlásila komisárka, ktorú okrem iného hnevajú aj vysoké ceny dátových roamingových služieb.

Návrhy, koľko budú roamingové SMS správy stáť už existujú. Podľa Európskej skupiny regulátorov by bola prijateľná cenová hranica od 0,11 EUR do 0,15 EUR za každú poslanú správu. V súčasnosti sa jej cena pohybuje v priemere na úrovni 0,29 EUR (bez DPH). Na Slovensku zaplatia zákazníci Orange v závislosti od krajiny pobytu 26 až 29 centov, zákazníci O2 39 centov a zákazníci T-Mobilu od 35 do 40 centov.

Rozdiely vo vysokých poplatkoch za roamingové SMS:

Typický francúzsky zákazník, ktorý toto leto pošle roamingovú textovú správu z dovolenky v Taliansku, by zaplatil sumu približne 0,30 EUR, zatiaľ čo český turista by v Taliansku zaplatil sumu do výšky 0,42 EUR. V Španielsku by švédsky dovolenkár zaplatil približne sumu 0,40 EUR, Nemec 0,41 EUR Poliak 0,45 a turista z Anglicka až 0,63 EUR.

Zdroj: http://ec.europa.eu/roaming/> 

Zdielať na

Najčítanejšie správy