Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Sporíte si správne? Väčšina ľudí v druhom pilieri prichádza o peniaze
Zdielať na

Sporíte si správne? Väčšina ľudí v druhom pilieri prichádza o peniaze

BRATISLAVA / Čo si dnes nenasporíte, na starobu nenájdete - varuje inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií. Vo svojej správe uvádza, že väčšina ľudí si v druhom pilieri nesprávne sporí a prichádza tak o tisíce eur.

Inštitút finančnej politiky objavil v roku 2019 Ameriku, alebo skôr Wall street, a prišiel so závažným zistením. "Naši sporitelia nevyužívajú druhý pilier tak, aby im mohol vynášať a ich dôchodky by mohli byť nižšie ako by mali byť," uviedol Juraj Cenker, analytik IFP. V podstate hovoria to, čo je jasné už dlho a zhodujú sa tak s DSS. "Ľudia nie sú v správnych fondoch, 80 percent zle, pritom majú 30 rokov do dôchodku," povedal Marián Kopecký. ADSS.  
Podľa IFP len za štyri roky od 2013 do 2017 taj bežný sporiteľ prišiel o 1500 eur. A čím viac rokov, tým väčšia strata. "Vo finále môžu prísť až o tretinu peňazí," zdôraznil Marián Kopecký.

​Inštitút preto prichádza s nápadom ako ľudí navigovať do výnosnejších akciových fondov. "Zavedenie predvolenej stratégie. Sporitelia v mladšom veku si môžu dovoliť investovať podstatne progresívnejšie a môžu si dovoliť investovať rizikovejšie. Vedia alokovať väčšiu časť svojho majetku do akcií," vysvetlil Juraj Cenker. 

Sporitelia by potom v druhej polovici kariéry ponechali svoj majetok naďalej v akciovom fonde, ale nové príspevky by už putovali do bezpečnejšieho prístavu dlhopisových fondov. S princípom súhlasia aj správcovské spoločnosti, inštitútu ale vyčítajú jedno. Ekonomické hlavičky zároveň navrhujú, aby si ľudia nevybrali po dovŕšení dôchodku všetko naraz, ale postupným čerpaním úspor. Plus by si mohol dôchodca zakúpiť anuitu. Či si Slováci nechajú dohovoriť je otázne. "Sú presvedčení, že v tých konzervatívnych fondoch je dobre, lebo je to na dôchodok. To treba riešiť konzervatívne," povedal Marián Kopecký.

Mať, čo najviac na staré kolená bude, ale životne dôležité. Momentálne sa zastropoval dôchodkový vek, čo kritizujú všetci ekonómovia, či OECD. Aj keď filozofia vlády znie lákavo. "Nechcem, aby ľudia zomierali pri strojoch," vyhlásil Robert Fico, poslanec NR SR za Smer-SD. Mať ale naškrečkované, čo najviac na starobu sa oplatí, je totiž úplne jedno, či zomriete pri stroji, alebo od hladu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy