Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Most-Híd chce zamestnancom navýšiť čistú mzdu. Požadujú aj zmenu výšky odvodov
Zdielať na

Most-Híd chce zamestnancom navýšiť čistú mzdu. Požadujú aj zmenu výšky odvodov

BRATISLAVA / S návrhom na znižovanie daní prišla po SNS ďalšia koaličná strana. Most-Híd chce znížením daní a odvodov do Sociálnej poisťovne pridať na čistej mzde v priemere 100€.

Smer svoje plány avizuje už od začiatku roka a dá sa povedať, že sa na zákonoch postupne pracuje tak, aby väčšina bol platná od 1. januára 2020, teda tri mesiace pred parlamentnými voľbami. Definitívne má čoskoro padnúť rozhodnutie, či bude vyšší rodičovský príspevok, alebo dlhšia materská. Okrem toho premiér avizoval nižšie dane pre najnižšie mzdy. 

Úderom prvého marca prišiel s priehrsťou nápadov aj predseda SNS Andrej Danko, netradične cez video na sociálnej sieti. A zákon o označovaní krajiny pôvodu mäsa na obaloch, po škandále s mäsom z Poľska, je už v parlamente. Kým strana SNS hovorí  tiež o znižovaní daní pre právnické osoby, na potraviny či o zrušení koncesionárskych poplatkov, so svojimi návrhmi teraz prichádza aj koaličná strana Most-Híd. Tí hovoria o zvýšení nezdaniteľnej časti základu dane, čo má zvýšiť čisté mzdy zamestnancov. Avizujú aj zníženie odvodov do Sociálnej poisťovne. 

Treba ale podotknúť, že sa stále sú tu opatrenia ministerstva práce - vyššia materská a rodičovský príspevok, či príspevok pre rodičov na školské pomôcky. Ministerstvo ale môže zakročiť aj v oblasti vymáhania výživného. Toto sú všetky opatrenia pre nadchádzajúci rok. 

Chýbajú peniaze aj na rekreačné poukazy 

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť a ministerstvo financií už zdvíhajú varovný prst. Do budúcoročných parlamentných volieb totiž musí mať Slovensko vyrovnané hospodárenie a rozpočet. Tieto ciele, ktoré by mali byť splnené, sa týkajú aj rozpočtu v roku 2020. Ten už bude ale pod réžiou nového ministra financií a nie Petra Kažimíra. Toho totiž prezident Andrej Kiska v stredu vymenoval za guvernéra NBS. 

Okrem spomínaných návrhov ale pribúdajú aj požiadavky ministerstiev, ktoré už teraz avizujú, že nemajú dosť peňazí na opatrenia na rok 2019. Nejde však o tisícky ale milióny eur. V rezorte zdravotníctva vraj peniaze chýbajú na dlhodobú starostlivosť, záchranky a rekreačné poukazy. Peniaze ale chýbajú aj ministerstvu školstva. "Ministerstvo školstva už oslovilo ministerstvo financií so žiadosťou o poskytnutie finančných prostriedkov na rekreačné rekreačné poukazy," vyjadrila sa hovorkyňa ministerstva Andrea Pivarčiová. 

"Zubami nechtami sa bijem za schválený rozpočet na rok 2019. Môj názor, či ministra alebo budúceho guvernéra NBS je, že by sme nemali zasahovať významným spôsobom do príjmov schváleného rozpočtu na rok 2019," poznamenal Peter Kažimír, minister financií. 

Pozrite si reportáž ako SNS navrhuje výrazne znížiť dane, sú tzv. rozprávkové: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy