Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kočner je obvinený. Jeho obhajcovia pre TV JOJ uviedli, že zatiaľ o tom nevedia
Zdielať na

Kočner je obvinený. Jeho obhajcovia pre TV JOJ uviedli, že zatiaľ o tom nevedia

PEZINOK / Mariana Kočnera obvinili z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Potvrdili to na tlačovej besede zástupcovia Úradu špeciálnej prokuratúry. Kočner už má z úkladnej vraždy ako objednávateľ v rukách aj oficiálne obvinenie. Jeho advokát v kauze zmenky Michal Mandzák pre TV JOJ povedal, že oficiálne informácie o obvinení Kočnera nemajú. Podľa prokuratúry najpodstatnejšie dôkazy ale pochádzajú od svedka, ktorý bol pre Kočnera dlhoročným blízkym priateľom. Od Petra Tótha.

Slová, ktoré si v Leopoldovskej väznici hneď ráno zrejme vypočul trestne stíhaný Kočner, dovtedy stíhaný len pre ekonomické trestné skutky, určite takmer okamžite zmenili jeho najtemnejšie obavy. Vyšetrovateľ vraždy Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka mu dal do ruky obvinenie, pre ktoré je od dnešného dňa, 14. marca Kočner objednávateľom vraždy novinára. 

Lipšic sa stretol s Kočnerom vo väznici 

"Objednávateľ tejto vraždy je ten najhorší a najnebezpečnejší. Tým, že v jednom konaní je dneska obvinený, objednávateľ, sprostredkovatelia a vykonávatelia, tak to dá ucelenejší obraz a uľahčí to aj vyšetrovanie a posudzovanie veci na súde. Či bol sám, alebo boli viacerí, to ukáže ďalšie vyšetrovanie. V tomto okamihu na to odpoveď nemá nikto," vyjadril sa advokát Daniel Lipšic.

"Naposledy som M. Kočnera „stretol“ minulý piatok večer v leopoldovskej väznici. Vracal som sa z pojednávania v Prešove, a išiel som na poradu s jedným mojim klientom. Keď sme o šiestej večer končili, vyšiel z poslednej vypočúvacej miestnosti na chodbe M. Kočner so svojim obhajcom. Keď ma uvidel stáť na opačnom konci chodby pozdravil: „Dobrý deň,  pán doktor. Ako sa máte?“ Reagoval som, že keďže som živý, tak celkom dobre...," napísal na sociálnej sieti Lipšic. 

 Z pôvodných 30 vyšetrovacích verzií, ktoré boli na začiatku prípadu zostalo jedno meno. O obvinení Kočnera jeho obhajcovia nemajú vraj žiadne vedomosti. "Obhajoba Mariana Kočnera nemá žiadnu oficiálnu vedomosť o vznesenom obvinení. Informácie registrujeme len z medií," informoval obhajca Michal Mandzák. 

Na otázku, či je ešte nad Marianom Kočnerom niekto iný, prokurátor neodpovedal: "K tejto veci sa vyjadrovať nebudem, nebudem poskytovať informácie." Matka Martiny Kušnírovej Zlatica Kušnírová si ale myslí, že Kočner bol len akýmsi článkom. "On je len medzičlánok, nie je to on. Nie je sám, je ich tam viacej."

"Mám aj také obavy, že ak sa náhodou stane to, že budú títo štyria plus pán Kočner obvinení a odsúdení, aby sa tým všetko neskončilo," vyjadril sa otec Jána Kuciaka Jozef Kuciak.

Dôkazy od Tótha pomohli

Dôvodom objednávky vraždy bola novinárska činnosť poškodeného. Uznesenie bolo na základe objektívnych dôkazov, ktoré obvinenie odôvodňujú. Najpodstatnejšie dôkazy ale pochádzajú od svedka, ktorý bol pre Kočnera dlhoročným blízkym priateľom. Od Petra Tótha. Ten na Kočnera vypovedal, dodal vyšetrovateľom Kočnerove mobily a iné dôkazy. Tóth spolupracuje, a je mimo trestného stíhania. 

Doteraz prezentované domnienky v mediách nemali na vyšetrovateľa žiadny vplyv. Predstavitelia úradu špeciálnej prokuratúry odmietli, že by v tomto prípade išlo o nejakú spoločenskú objednávku.

V priebehu krátkej doby prebehne výsluch Mariana Kočnera a rovnako aj výsluch ostatných obvinených. Množstvo, rozsah a časovú následnosť vyšetrovacích úkonov nie je možné bližšie špecifikovať. Zrejme sa vyšetrovanie predĺži o pol roka. Vyšetrovateľ predložil podnet sudcovi na predlženie trvanie väzby obvinených na minimálne sedem mesiacov. Sudca by mal rozhodnúť počas budúceho týždňa.  To, že na vražde mali spolupracovať občania Talianskej republiky sa nakoniec nepotvrdilo. 

​Spolupráca s Europolom pokračuje

Podľa poskytnutých informácií spolupráca s Europolom pokračuje aj naďalej, až kým to bude potrebné. Absencia zverejnených informácií neznamená, že sa niekto pokúša informácie o vyšetrovaní zatajiť. Avšak zverejnenie nepodložených informácií a dôkazov, napomáha len páchateľom. Vyšetrovateľ preto vzniesol obvinenie voči Marianovi Kočnerovi až keď si bol na základe viacerých výsluchov a zaistených dôkazov istý, že bol objednávateľom práve on. 

Ďalšie vyšetrovanie má určiť, či sa jednalo o čin spáchaný organizovanou skupinou. Momentálne všetky osoby, ktoré sú v tomto prípade obvinené, sú aj trestne stíhané. Takýchto osôb je viacero, týka sa to aj prenasledovania novinárov a nie jej výlučné, že môže byť obvinenie vznesené aj voči ďalším osobám, na základe ďalšieho vyšetrovania.

Kočner ostáva v kolúznej väzbe

 Na otázku, či je ešte nad Marianom Kočnerom niekto iný, prokurátor neodpovedal: "K tejto veci sa vyjadrovať nebudem, nebudem poskytovať informácie." Od júna minulého roku je v kolúznej väzbe. Kočner tak aj naďalej ostáva v kolúznej väzbe, čo je najprísnejšia väzba, a to stále v súvislosti pre kauzu so zmenkami. Väzba sa meniť nebude.

Podľa informácií zástupcov Úradu špeciálnej prokuratúry bolo doteraz vykonaných 8 výsluchov obvinených a 6 výsluchov poškodených. Bolo vypočutých 17 podozrivých a 225 svedkov. Vykonali sme jednu konfrontáciu, dve rekognície, 41 prehliadok tela, prehliadky pozemkov a iných priestorov, 12 obhliadok miest a miesta činu. 

Vrámci akcii news 1 a news 2 bolo zaistených 790 stôp, 108 USB a pamäťových kariet, 13 harddiskov, 26 notebookov - počítačov, 6 motorových vozidiel. Všetky biologické a iné stopy boli zaslané na expertízu. V rámci vyšetrovania boli analyzované aj data od mobilných operátorov - celkovo išlo o 324 GB. Vyšetrovací spis pozostáva z 38 zväzkov a má viac ako 15-tisíc strán.

Telefonát s Kuciakom

Marian Kočner: Začnem sa špeciálne venovať vám a vašej osobe, vašej matke, otcovi a vašim súrodencom.
Ján Kuciak: Viete, kto zaťahuje do takýchto sporov rodinu?
Marian Kočner: Ale choďte mi do r..i s vašimi názormi, prosím vás!

Niekoľko mesiacov pred vraždou si Ján Kuciak vypočul tieto slová z úst Mariana Kočnera. Vyšetrovateľ Kočnera vo veci vraždy niekedy v marci, apríli minulého roku vypočul ako svedka. Štyri mesiace po vražde ho zatkli pre kauzu zmenky. Rovnako je obvinený aj z ďalších ekonomických trestných činov, ktoré sa týkajú podvodov s DPH. 

O obvinení objednávateľa vraždy informovala na facebooku krátko pred tlačovkou aj polícia na svojom facebooku. Meno ale neprezradila. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy