Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zdražovanie úverov sa odkladá na neurčito. Dôvod je prostý
Zdielať na

Zdražovanie úverov sa odkladá na neurčito. Dôvod je prostý

BRATISLAVA / Vyzerá to tak, že obavy zo zdražovania úverov sú momentálne zažehnané. Zámer Európskej centrálnej banky postupne zvýšiť úrokové sadzby sa zrejme bude musieť odložiť na neurčito. Škrt cez rozpočet jej urobilo spomalenie ekonomiky a problémy vo viacerých krajinách eurozóny. Nízke úroky sú zlou správou pre veriteľov, ale tešiť sa nemôžu ani dlžníci.

Pripútajte sa, pôjdeme z kopca. Očividne skôr, ako sa čakalo, no zase nie strmhlav. Niektoré plány preto musia ísť bokom. Zdá sa, že správny čas na zvýšenie úrokových sadzieb sme prepásli a k slovu sa tak dostáva realita. "Toto pravdepodobne zažijeme až v priebehu budúceho roka, ale aj to nepredpokladáme nejaké radikálne zmeny," informuje portfóliový manažér Andrej Rajčány. 

Úvery a dlžníci 

Vyššie sadzby totiž môžu spomaľujúcu ekonomiku ešte viac pribrzdiť. "Sme v situácii, keď tie úrokové sadzby sú už teraz na nule a v prípade, že by prišla zásadnejšia kríza, ten manévrovací priestor centrálnej banky bude veľmi úzky," vysvetľuje Martin Vlachynský, ekonomický analytik. 

Žiadatelia o úver a dlžníci sa tak môžu naďalej tešiť na rekordne lacné hypotéky a banky na stále vysoký záujem klientov. Varovania pred ťažšími časmi sú však na mieste. "Aj dlžníci budú mať pravdepodobne horšiu situáciu pri splácaní svojich záväzkov," vraví Rajčány. V rámci EÚ má totiž Slovensko stáe najrýchlejšie tempo zadlžovania sa. "Prvýkrát sa na konci roka stalo, že Slováci dlžia bankám viac, ako tam majú peňazí," podotkol Maroš Ďurik, generálny riaditeľ API. 

Opatrenia NBS 

Prísnejšie opatrenia NBS však už priniesli prvé ovocie a rýchlosť zadlžovania začína klesať. "Kým pred rokom sme hovorili o čísle 12,1 percent, dnes je to 10,7 percent," uviedla Jana Kováčová, hovorkyňa Národnej banky Slovensko. 

Horšie je to už s úročením vkladov. "V bankách sa dnes to zhodnotenie pohybuje zhruba na úrovni 0,3 percenta," uvádza Ďurik. No a netreba zabúdať ani na ďalší rozmer. Ak by úrokové sadzby ešte viac klesli, mohlo by dôjsť k tomu, že bankám by sme za naše peniaze museli platiť vyššie poplatky ako doteraz.

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy