Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Volkswagen chystá v roku 2019 zmeny. Výrazne sa dotknú aj zamestnancov
Zdielať na

Volkswagen chystá v roku 2019 zmeny. Výrazne sa dotknú aj zamestnancov

BRATISLAVA / Náš najväčší súkromný zamestnávateľ Volkswagen po rokoch pozitívnych správ prichádza s negatívnou, ktorá nepoteší ľudí pracujúcich pre automobilku. Závod totiž znižuje počet zmien. Dôvodov na to je viacero. Viacerí sa obávajú, čo sa stane so zamestnanosťou vo fabrike. Samotná spoločnosť odmieta, že by sa to malo dotknúť kmeňových zamestnancov.

Volkswagen Slovakia vyrobil na Slovensku od roku 1991 viac ako 5 miliónov vozidiel. Nehovoriac o tom, že táto automobilka zamestnáva tisícky ľudí. Spoločnosť, ktorá zodpovedá za výrobu áut viacerých značiek - typov. Bratislavský závod nepoložila ani kríza v roku 2008, stále rástol a momentálne má cez 14 tisíc zamestnancov. Pribúdali nové haly a najmä nové zmeny. Tieto časy sa však začínajú meniť. Počas roku 2019 plánuje automobilka zaviesť niekoľko opatrení pre zabezpečenie jeho dlhodobej perspektívy. Do roku 2025 chce totiž o 30% zefektívniť chod firmy, čo sa výrazne dotkne aj zamestnancov.

Pri tom množstve zamestnancov nepomáhajú závodu ani rôzne novely ako príplatky, cestovné poukážky a podobne. Potešia zamestnancov, ale predražujú výrobu.

Zmeny pre zamestnancov

"Dôjde k úprave zmenových modelov v dvoch výrobných segmentoch. V oboch prípadoch k zníženiu o jednu zmenu," informuje hovorca Michal Ambrovič. Pri výrobe SUV vozidiel sa závod vráti k 3- zmennej výrobe namiesto 4-zmennej. V praxi to teda znamená, že zamestnanci už nebudú na linkách aj cez víkendy.  

Pri SUV je tiež problémom geopolitická neistota. Najmä brexit a Americko-Čínsko- unijné naťahovačky. Toto priznal v Detroite aj šéf koncernu. "Sú to pre nás veľké obavy. Sme veľmi silní v Číne, takže máme veľký záujem, aby sa obchodný spor medzi Amerikou a Čínou vyriešil. Pre automobilový trh je to momentálne najväčší záujem celosvetovo," vysvetlil generálny riaditeľ Volkswagenu Herbert Diess. 

Autá z rodiny New Small Family sa takisto už nebudú vyrábať v dvoch zmenách ale v jednej. Vedenie zatiaľ ale nepotvrdilo, že by svojich zamestnancov prepúšťalo, skôr pôjde o prirodzenú fluktuáciu. Zmluvy zamestnancom ale neplánujú predĺžiť na dobu neurčitú. Čo sa týka agentúrnych pracovníkov, práve ich počet by sa mal v bratislavskom závode znížiť. 

"Spoločnosť Volkswagen Slovakia bude pri úprave zmenového modelu postupovať s vedomím sociálnej zodpovednosti a napríklad predpokladá nasadenie spolupracovníkov v sesterských závodoch koncernu Volkswagen v okolitých krajinách Európy či plánovaný návrat kolegov z Audi Hungaria späť do ich materskej spoločnosti," povedal Eric Reuting, člen predstavenstva Volkswagen Slovakia pre personálnu oblasť.

Volkswagen sa ešte v auguste 2018 snažil prilákať nových zamestnancov. Aká bola situácia v tom čase?:

Najčítanejšie správy