Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ministerstvo práce sľubuje prilepšenie dôchodcom. Podľa analytika to ale zaplatia ich deti
Zdielať na

Ministerstvo práce sľubuje prilepšenie dôchodcom. Podľa analytika to ale zaplatia ich deti

BRATISLAVA / Ešte je len začiatok roka, no už teraz sa hovorí, že jeho záver by mal byť pre dôchodcov o čosi štedrejší. Ministerstvo práce sľubuje dvojnásobné vianočné príspevky a neskôr dokonca zvažuje aj 13. dôchodok.

"Ideme riešiť otázku a zavedenie dvojnásobného vianočného príspevku pre dôchodcov. Ak teraz bol maximum 100 eur ideme na 200 eur na maximum. Predpokladáme navýšenie 153 miliónov na tento účel," povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Tento návrh patrí k ďalším sociálnym opatreniam z dielne Smeru-SD. 

Návrh zákona o poskytovaní vianočného príspevku niektorým poberateľom dôchodku by mal byť predložený na rokovanie vlády v priebehu apríla tohto roka. Ak prejde, dvojnásobným vianočným príspevkom si na konci roka 2019 prilepší približne 1,28 miliónov poberateľov dôchodku. Analytik tvrdí, že takéto riešenie nie je úplne najšťastnejšie. Vianočné príspevky totižto musí niekto zaplatiť. Kým jedna ruka ľudom dáva, tá druhá ďalším zase berie. "Vianočný príspevok ako taký nepredstavuje veľkú sumu peňazí. Rádovo stovky miliónov eur a ak vám napríklad v tomto roku vzrástli príjmy z DPH aj dane z príjmov právnických osôb o 600 miliónov eur naviac oproti rozpočtu, tak potom sa ľahko rozdáva a rozmýšľa, čo s tým," povedal analytik INESS Radovan Ďurana.

Štát má podľa neho aj inú možnosť. "Nemusí od občanov toľko peňazí zobrať, môže znížiť dane a takým spôsobom dať ľuďom viac hotovosti do rúk a to sa týka aj dôchodcov," povedal Ďurana. 

"My to berieme ako veľké pozitívum a ako taký medzikrok k tomu, aby v roku 2020 bola uzavretá celá tá záležitosť okolo 13. dôchodku pre všetkých dôchodcov," povedal predseda Jednoty dôchodcov Slovenska Ján Lipiansky. Či to ale naozaj stihnú do konca tohto volebného obdobia nie je isté. "Ideme vytvoriť základné podmienky a predpoklady preto, aby sa postupne mohol zaviesť takzvaný 13. dôchodok. Záleží od vývoja možností ekonomiky a ďalších vecí, ktoré s tým bezprostredne súvisia," dodal Richter.

Podľa analytika to ale platia práve deti dôchodcov. "My nie sme v situácii, kde by plošne všetci dôchodcovia nemali čo dať do úst. Treba zdôrazniť, že tie peniaze štátu platia pracujúci, a to sú deti týchto dôchodcov. Oni platia extrémne vysoké odvody na dôchodkové zabezpečenie," dodal Ďurana.

Minister financií spolu s premiérom tvrdia jedno - ekonomike sa darí.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy