Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Poľadovica a uzavreté cesty. Vodiči, pozor, budete potrebovať aj snežné reťaze
Zdielať na

Poľadovica a uzavreté cesty. Vodiči, pozor, budete potrebovať aj snežné reťaze

BRATISLAVA / Vodiči pre zlé snehové podmienky musia byť opatrní. Horský priechod Donovaly je prejazdný iba so snehovými reťazami a nákladná doprava nad 10 m celkovej dĺžky má prejazd zakázaný. Informuje o tom Slovenská správa ciest.

Na Donovaloch okolo poludnia husto snežilo, polície cestu pre kamióny uzavrela. Za Banskou Bystricou bola cesta len mokrá, no čím vyššie sa stúpalo, tým rýchlejšie sa situácia menila. Polícia cez horský priechod kamióny nepustila. Hliadka ich odstavovala už od utorňajšieho večera na záchytnom parkovisku.Na parkovisku na zlepšenie situácie a prejazdnosť horského priechodu čakali aj zahraniční kamionisti. 

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem D1 Východná - Važec, D3 Svrčinovec - Skalité, R3 Sedliacka Dubová - Široká a obchvat Trstenej, R4 obchvat Svidníka a R2 obchvat Tornale, kde je na vozovkách vrstva čerstvého až kašovitého snehu do troch centimetrov. 

​Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek západného a západnej časti stredného Slovenska je prevažne vlhký až mokrý, na ostatnom území prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu hrúbky 1 - 3 cm, v okresoch Snina, Sobrance, Poprad, Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín, Vranov nad Topľou, Stará Ľubovňa miestami do 4 - 5 cm, v oblasti Haligoviec a Spišskej Starej Vsi na cestách III. triedy až do 10 cm.

Všetky horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého kašovitého alebo utlačeného snehu hrúbky tri centimetre, okrem Horského priechodu Čertovica, Súľová Grajnár, Besník a Herlianske Sedlo, kde je čerstvý alebo kašovitý sneh do 5 centimetrov. Horský priechod  Ďurďošík, Dargov, Kremnické Bane, Pezinská Baba, Chorepa, Biela Hora, Havran, Vyšehrad a Skýcov majú povrch vozoviek vlhký až mokrý.

UPOZORNENIE PRE VODIČOV:

  • Na horskom priechode Besník sa vytvárajú snehové jazyky!

  • V okresoch Kežmarok a Stará Ľubovňa sa na cestách pre silné sneženie a vietor vytvárajú snehové jazyky a záveje

  • Na cestách v okrese Komárno je poľadovica!

  • Cesta č. III/3061 Štrba - Šuňava je pre silné sneženie a vietor uzatvorená.

  • Horský priechod Donovaly je prejazdný iba so snehovými reťazami a nákladná doprava nad 10 m celkovej dĺžky má prejazd zakázaný!

  • Pre dopravu nad 10 m celkovej dĺžke je uzavretý aj Horský priechod Šturec 

  • V okresoch Žilina, Čadca a Liptovský Mikuláš silné sneženie obmedzuje dohľadnosť na 100 metrov

  • SHMÚ vydal výstrahu pred vznikom snehových jazykov a závejov na celom severnom území Slovenska

  • Pre vozidlá nad 10 m sú po celú zimnú sezónu uzatvorené horské priechody Fačkov (úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom), HP Veľké Pole (cesta II/512 Oslany - Cerová), HP Šútovce (cesta III/1774). HP Skýcov (II/511) je uzatvorený pre vozidlá nad 3,5 t.

  • Cesty II/549 v úseku Úhorná - Úhornianske sedlo - Krásnohorské podhradie a III/3227 v úseku Hrabušická Píla - Stratená (križovatka ciest I/67 a III/3227) a Herlianske Sedlo (II/576 ) sú uzatvorené pre všetku dopravu - cesty sú v zime neudržiavané.

Husté sneženie neminulo ani región Kysúc. Pozrite si reportáž ako to vyzeralo v priľahlých osadách Krásna nad Kysucou, či v obci Svrčinovec. Redakcia TV JOJ neobišla ani horský priechod Makov, kde mali problémy najmä vodiči kamiónov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy