Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Chcete v novom roku začať šetriť? Odkladať peniaze do vankúša nemá cenu
Zdielať na

Chcete v novom roku začať šetriť? Odkladať peniaze do vankúša nemá cenu

BRATISLAVA / Menej jesť, viac cvičiť, venovať sa deťom, poslúchať manželku. Podobných predsavzatí si pred príchodom Nového roka dáva každoročne množstvo ľudí. Dodržať ich sa, napriek dobrému úmyslu, podarí málokomu. Inak to nie je ani pri peniazoch, ktoré mnohým akosi stále pretekajú pomedzi prsty.

Treba sa len odhodlať a zo sporenia urobiť zvyk. Každý by si mal na začiatku odkladať toľko, koľko si môže dovoliť. "Ideálne číslo je 10 percent zo svojich príjmov," povedal špecialista na investície Deluvis Dezider Krištof.

Štatisticky len jeden z desiatich ľudí dodrží svoje predsavzatie. Zrejme nevieme ako na to. "Najjednoduchšie je zriadiť si trvalý príkaz hneď v deň výplaty," povedal Pavel Škriniar z Ekonomickej univerzity v Bratislave.

V žiadnom prípade by sme nemali odkladať peniaze doma. Jednak je to nebezpečné, no a zároveň prichádzajú o svoju hodnotu. "Treba si nájsť produkt, kde investuje klient, zhodnotí si tie svoje úspory nad úroveň inflácie," povedal Krištof. Tvoriť si finančnú rezervu môžeme nielen v stovkách, ale aj pri nižších platoch.

Vedeli ste, že počas Vianoc sa zvyšujú účty za energie?

Súvisiace články

Najčítanejšie správy