Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Peter Kažimír definitívne odchádza z vládneho kabinetu. Stane šéfom národnej banky
Zdielať na

Peter Kažimír definitívne odchádza z vládneho kabinetu. Stane šéfom národnej banky

BRATISLAVA / Rokovanie vlády sa v istom okamihu nieslo v smútočnom duchu. Z kabinetu definitívne odchádza Peter Kažimír a vláda ho odobrila na post guvernéra Národnej banky Slovenska. Či bude jeho nástupcom na ministerstve predseda finančného výboru, poslanec Ladislav Kamenický alebo bývalý šéf Finančnej správy František Imrecze, to, zdá sa, zatiaľ nevie ešte ani premiér.

"Ako predseda vlády Slovenskej republiky považujem jeho nomináciu a odchod za veľkú stratu a najradšej by som bol, keby ostal, pretože je to najlepší minister financií, akého Slovenská republika za 25 rokov svojej histórie mala," vyjadril sa k odchodu Petra Kažimíra premiér Peter Pellegrini. 

Ako o možných nových ministroch sa hovorí o bývalom šéfovi Finančnej správy Františkovi Imreczem či poslancovi za Smer SD Ladislavovi Kamenickom. Pellegrini však tieto špekulácie nechcel komentovať.

Minister, ktorý odkázal, že odchádza z politiky za číslami, sa k svojmu rozhodnutiu vyjadrovať zatiaľ nechcel. "Prvýkrát v histórii Slovenska dokázal dostať financie na úroveň nulového deficitu," povedal verejne aj predseda strany Smer Robert Fico. 

O presune Petra Kažimíra z ministerskej stoličky na post guvernéra NBS sa hovorí už dlhšie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy