Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Už onedlho prestaneme finančne podporovať ťažbu uhlia. Čo bude s baňami?
Zdielať na

Už onedlho prestaneme finančne podporovať ťažbu uhlia. Čo bude s baňami?

BRATISLAVA / Slovenské domácnosti by sa o päť rokov mali prestať skladať na podporu ťažby domáceho uhlia. Minister hospodárstva Peter Žiga v pondelok na konferencii krajín V4 o energetike povedal, že v roku 2023 by sa u nás mala skončiť platnosť takzvaného všeobecného hospodárskeho záujmu. Na jeho základe totiž každý odberateľ elektriny platí vo faktúrach aj dotácie na ťažbu uhlia.

Pred štátnymi zoskupeniami, ako je napríklad Európska únia sú výzvy ako zostať konkurencieschopný, a zároveň brať do úvahy efektívnosť jednotlivých nákladov pre jednotlivé segmenty energetiky. "Všeobecný hospodársky záujem sa skončí v roku 2023, to ale neznamená, že bane skončia. Bane môžu ďalej fungovať na trhovom princípe. Nehovoríme, že sa musia zavrieť. Budeme dotovať nákup uhlia cez Slovenské elektrárne do roku 2023," uviedol minister hospodárstva Peter Žiga. 

Tento proces má samozrejme aj sociálny rozmer a tu podáva pomocnú ruku Európska komisia. "Chceme priamo s predstaviteľmi regiónov uvažovať nad tým, aká by mala byť ich ďalšia ekonomická budúcnosť, akými projektami ju vieme dosiahnuť, ako vieme pomôcť ľuďom v regióne a ako môžeme spoločne hľadať potrebné finančné nástroje a financie na to, aby sme túto zmenu dosiahli," uviedol podpredseda Európskej komisie pre energetiku Maroš Šefčovič. 

Opozičné strany už v lete podpísali deklaráciu za spravodlivú transformáciu Hornej Nitry. Mnohomiliónové dotácie do výroby elektriny z domáceho uhlia totiž považujú za nezmyselné. K tomu treba pripočítať dlhodobé zdravotné dopady na región či škandál nazývaný "Alobal". "Keby bol v roku 2023 koniec baniam, bol by tu kolaps sociálny. Treba povedať, že ten región na to nie je absolútne pripravený," povedal Jozef Talian, šéf odborov Hornonitrianskych baní. 

Transformácia baní sa týka aj Poľska, kde má veľké problémy napríklad región Katovíc. V širších súvislostiach to musí riešiť aj Česko. "Zaujímajú nás predovšetkým peniaze, aj keď sa bavíme o ekológii a dosiahnutí priaznivého životného prostredia, tak nesmieme zabúdať na to, že všetko stojí nejaké prostriedky a vítame prostriedky investované z pohľadu Európskej komisie," dodala Marta Nováková, ministerka priemyslu a obchodu Českej republiky. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy