Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V kauze Rapid Life začala konať NAKA. Poisťovňa má voči klientom miliónové dlhy
Zdielať na

V kauze Rapid Life začala konať NAKA. Poisťovňa má voči klientom miliónové dlhy

KOŠICE / Tisíce klientov vložili pred rokmi peniaze do životnej poisťovne Rapid Life. Sľubované zhodnotenie sa ale nekonalo a stále viac ľudí malo pocit, že ich oklamali. Začiatkom leta minulého roka začarovaný kruh ukončilo rozhodnutie o prevzatí poisťovne. Nasledovali zvláštne machinácie majiteľov s budovou a peniaze klientov nikde. Odvtedy ubehlo už 15 mesiacov a doteraz sa nič nedialo.

 Vo štvrtok sa v košickej pobočke Národnej banke Slovenska konala od skorého rána policajná akcia, kde zasahovala NAKA. Dôvodom bola spomínaná poisťovňa Rapid  Life. 

"Nútená správkyňa odovzdávala zostávajúcu časť veci spoločnosti Rapid Life, ktoré si do Národnej banky uložila príslušným orgánom," uviedla Martina Vráblik Solčányiová, hovorkyňa Národnej banky Slovenska.

V roku 2017 obsadili poisťovňu Rapid Life kukláči, je to tak pokračovanie príbehu. V deň zásahu nad ňou prebrala kontrolu nútená správkyňa. Zadržali tam 10 tisíc šanónov so zmluvami a dokumentmi a poštou, ktoré vážili až 60 ton. Doteraz boli uskladnené v budove Národnej banky. "Preberá ich Národná kriminálna agentúra, ďalej sa vyjadrovať nebudem," vyjadrila sa k prípadu bývalá nútená správkyňa Irena Sopková.

V minulosti mala ale na tento prípad upozorňovať kompetentných a novovymenovaných správcov, ktorí ale záujem neprejavili. "Ja som niekoľkokrát vyzvala vyšetrovateľa NAKA v Bratislave na prevzatie dokladov, no neprevzali ich. Dospelo to až tam, že celá vec z Bratislavy sa vrátila do Košíc. Keď to prebrala vyšetrovateľka NAKA v Košiciach, začali sa konať úkony," pokračovala správkyňa. 

Nútenú správu nad poisťovňou zaviedla minulý rok v polovici júna práve Národná banka Slovenska. Dôvodom boli podozrenia z vážneho ohrozovania práv klientov. "Poisťovňu do súčasného stavu doviedlo bývalé vedenie spoločnosti nehospodárnym nakladaním s prostriedkami poisťovne a činnosťou, ktorá vzbudzuje dôvodné podozrenie z dlhodobého páchania trestnej činnosti," pokračovala ďalej Solčányiová. Či sa Národnej kriminálnej agentúre podarí vniesť viac svetla do prípadu, je otázne. V hre je naďalej 26 miliónov eur, ktoré poisťovňa dĺži tisíckam klientov. No jej majetok takmer neexistuje. 

Pozrite si reportáž súvisiacu s článkom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy