Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Väčšina Slovákov si myslí, že rozumie peniazom. V teste finančnej gramotnosti sme ale prepadli
Zdielať na

Väčšina Slovákov si myslí, že rozumie peniazom. V teste finančnej gramotnosti sme ale prepadli

BRATISLAVA / Viete narábať s financiami? Vyznáte sa v investičných produktoch, či v možnostiach sporenia, či v akciách? Väčšina Slovákov si myslí, že to vie. Veľké testovanie finančnej gramotnosti však ukázalo, že naše znalosti v oblasti financií sú podpriemerné.

"Sebavedomie Slovákom nechýba až 80 percent uviedlo, že si v otázke finančnej gramotnosti verí. Viac si veria muži a ľudia v produktívnom veku. Avšak v teste pohoreli rovnako, ako tí, čo tvrdili, že sa financiám nerozumejú," povedala hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

V rámci prieskumu Poštovej banky otestovali počas troch týždňov takmer 1 500 Slovákov nad 15 rokov. Prieskum okrem iného ukázal, že si dokáže sporiť čoraz viac Slovákov a aj priemerná nasporená suma rastie. Konkrétne 61 percent si z výplaty dokáže niečo odložiť, v priemere 131 Eur. Ešte stále si však takmer tretina ľudí necháva nasporené peniaze doma. V prieskume respondenti okrem iných otázok odpovedali aj na otázky týkajúce sa finančnej gramotnosti. Bolo ich dokopy šesť a zostavil ich Pavel Škriniar z Ekonomickej univerzity.

Týkali sa vkladov, akcií, peňažných výnosov, či zdražovania. Na všetkých šesť otázok nedokázal odpovedať nikto. Päť otázok zodpovedalo len zopár opýtaných. Väčšina respondentov poznala odpoveď len na jednu otázku. A 29 percent opýtaných nedokázalo správne odpovedať na žiadnu otázku.

​Otestujte sa tiež

1. Predstavte si, že ste podpísali zmluvu na investičné životné poistenie. Mesačne do neho vložíte 100 eur, pričom 50 eur z toho smeruje na krytie poistných rizík. Zhodnotenie úspor v poistke dosahuje približne 10 percent ročne. Ak po roku produkt zrušíte, koľko vám vyplatia?

2. Ktorý typ vkladu je podľa vás pre klienta výhodnejší? Trojročný s 3-percentným celkových zhodnotením, trojročný s 1-percentným ročným zhodnotením, alebo oba sú rovnaké?

3. Predstavte si, že máte možnosť získať peniaze. Ktorú z možností by ste uprednostnili? Výplata 40 eur dnes, výplata 45 eur o rok. 

4. Do akých akcií by ste sa rozhodli investovať 100 eur? Do akcií s očakávanou dividendou 3 eurá štvrťročne, do akcií s očakávaným rastom trhovej ceny 11 percent ročne. 

5. Predstavte si, že investujete 10 000 eur na minimálne 4 roky. Pre aké poplatky sa rozhodnete? Vstupný poplatok 5 percent - ročný príplatok 1,25 percent, vstupný poplatok 2 percentá - ročný poplatok 2 percentá, vstupný poplatok 0 percent - ročný poplatok 2,5 percent. 

6. Čo by bolo pre vás prijateľnejšie? Jednorázové zdraženie tovarov v prvom roku o 100 percent zdraženie tovarov v prvom roku o 70 percent a v nasledujúcom roku o 30 percent?

Porovnajte si vaše odpovede s respondentmi v prieskume Poštovej banky: 

"Pohoreli najmä v otázkach investičného životného poistenia a rovnako nerozumejú výhodnosti sporiacich produktov," zhodnotila Žáčková. Podľa odborníkov však pri narábaní s našimi financiami robíme aj ďalšie chyby. "Medzi časté chyby, ktoré Slováci robia, je že si neodkladajú systematicky, ale len keď im na konci mesiaca zostane. Chybou je aj to, že bežné využívanie kreditiek a spotrebákov považujeme za normálne. To znamená, že ľudia často nemyslia dlhodobo, nemajú dlhodobé ciele a rozhodujú sa intuitívne," vysvetlil finančný analytik Maroš Ovčarik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy