Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Elektropytliaci. Na ryby chodia s agregátom
Zdielať na

Elektropytliaci. Na ryby chodia s agregátom

KOMÁRNO / Tretina pytliakov z Nitrianskeho kraja bola vlani zadržaná v Komárňanskom okrese. Teraz, v čase neresenia rýb, vyťahujú opäť agregáty, aby elektrinou omámené ryby jednoducho pozbierali z vodnej hladiny. Jeden z posledných obvinených pytliakov patrí do kategórie nepoučiteľný - v minulosti bol tiež obžalovaný za pytliactvo, avšak v poľovníckom revíri.

Omámenosť neresiacich sa rýb v plytkých vodách využívajú pytliaci, ktorí na ne chodia s elektrinou. "Omráči tú rybu, ktorá sa potom na povrchu zbiera zberákom, toto je ten najagresívnejší lov," hovorí člen rybárskej stráže Komárno. Zásadne chodia na odľahlé miesta. Povinnú výbavu, čln, siete, agregát napájaný autobatériou a elektródy, ktoré ponoria do vody, dopĺňajú gumené rukavice.Tie pytliakov chránia pred úderom prúdu.

Aj keď chytiť pytliaka pri čine je náročné, rybárska stráž z Komárna v týchto dňoch odstavila dve partičky. Mikuláša z Komárna na starej Nitre zadržali skôr, ako stihol ryby vo vode omráčiť. Cez víkend ulovili pri Dunaji Tamáša z Búču a Ondreja zo Štúrova. V člne mali už takmer 20 kilogramov elektrinou omráčených rýb.

Chránený pleskáč vysoký putoval späť do Dunaja. Rovnako ako ďalších 60 kilogramov rýb zo siete, ktorú tam členovia rybárskej stráže vzápätí objavili.Pytliaci svojim odberateľov predávajú ryby pod cenu – ich spoločenská hodnota je vyššia, ako suma, ktorá im pribudne do vreciek. Teraz všetkým trom pribudlo obvinenie. Stíhaní sú na slobode. "Za trestný čin pytliactva hrozí v zmysle zákona trest odňatia slobody na 6 mesiacov až 3 roky," informuje policajná hovorkyňa Renáta Čuháková, hovorkyňa policajného zboru. 

Páchateľ väčšinou vyviazne len s podmienkou, počas tej doby si dá síce pokoj, ale potom v pytliačení pokračuje. Príkladom je opätovne obvinený Tamáš z Búče. Z pytliactva bol obžalovaný aj pred 7 rokmi. Policajti ho prichytili v garáži rozoberať jeleňa - tvrdil, že ho našli zrazeného, usvedčila ho diera po guľke pod lopatkou zvieraťa.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy