Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Trump: Na každé auto z EÚ uvalíme 25 percentné clo
Zdielať na

Trump: Na každé auto z EÚ uvalíme 25 percentné clo

WASHINGTON / Prezident Donald Trump povedal zásadné vyhlásenie. Na autá z krajín EÚ plánuje uvaliť clo vo výške 25 percent. Jeho vyhlásenie pritom prišlo len niekoľko hodín po tom, ako minister obchodu Wilbur Ross povedal, že zverejnenie správy o clách na autá odkladá.

V utorok večer urobil americký prezident Trump zásadné vyhlásenie. "Uvalíme 25-percentné clo na každé auto, ktoré prichádza do USA z Európskej únie,"  povedal tak v štáte Západná Virgínia. Práve tam prebiehal jeho predvolebný míting. O jeho slovách informovala televízna stanica CNBC.   Podľa informácií z portálu malo Trumpove vyhlásenie prísť len o niekoľko hodín po tom, ako minister obchodu Ross vyhlásil, že odkladá zverejnenie správy o clách na autá. "Správa bude pripravená neskôr, pretože ešte prebiehajú rokovania s Mexikom, Kanadou a Európskou Úniou," povedal pred vyhlásením Trumpa. 

"Nie je jasné, či správa o potenciálnych clách bude zverejnená do konca augusta," uviedol minister pre jeden z denníkov.  Taktiež odmietol stanoviť nový termín predloženia správy. Povedal, že správa sa odkladá vzhľadom na prebiehajúce rokovania s Mexikom, Kanadou a Európskou komisiou. "Študovanie materiálov, ktoré predložili automobilky, trvá dlhšie, ako sa predpokladalo," dodal. 

"Pri napočítaní obchodnej, či dovoznej ceny by to bola pomerne značná čiastka. Na druhej strane, sú to prémiové autá najvyšších cien, pre solventnejších zákazníkov, ktorí sú schopní absorbovať isté zvýšenie ceny," vysvetlil dopad pre Európu analytik Martin Jesný. 

Problémy pre Slovensko 

Vysoké clo na európske autá sa u nás dotkne bratislavského závodu Volkswagen Slovakia, ktorý do Spojených štátov autá vyváža. Do USA vlani smerovalo 20 percent ich produkcie. "Automobilový priemysel je s dlhodobo plánovanými cyklami investičnými, produktovými a produkčnými odkázaný na medzinárodné dohody. Spoločnosť Volkswagen je za férový a otvorený obchod, čoho opakom je protekcionizmus, ktorý nikomu neprospieva," vysvetlil automobilky Michal Ambrovič.

Automobilový priemysel na Slovensku už odolal viacerým problémom. Pred takmer desiatimi rokmi klesol predaj a výroba kvôli kríze. Sankcie sa zas dotkli predaja v Rusku. Podľa analytika Martina Jesného sa očakáva vplyv Brexitu, ktorý zmení trhové postavenie. Trumpove reči však prinášajú predovšetkým neistotu. "Najväčší problém tejto debaty sú populistické reči amerického prezidenta, ktoré vzbudzujú neistotu, čo je pre automobilky veľmi vážny problém pre plánovanie," okomentoval vplyv Trumpových výrokov.   ​

Na čiernej listine aj slovenská firma

Slovenska sa už týkajú aj nové sankcie zo strany Spojených štátov. Na čiernej listine sa ocitla už aj prvá slovenská  spoločnosť Lacno, s.r.o. so sídlom v Bratislave. Dôvodom je, že táto firma s konateľkou Nataliou Jakovlyevou bola v obchodnom styku s ruskou firmou s Petrohradu, ktorá sa dostala na zoznam sankcií pred dvoma mesiacmi pre nekalé kyberaktivity. Podľa Američanov slovenská firma pomáhala Rusom obchádzať americké sankcie.  

Pozrite si, aké problémy má slovenská firma: 

Tímlíder SaS sa stavia proti Trumpovi

"Takýto spôsob komunikácie nepovažujeme a nebudeme považovať hodný spojencov a priateľov," poznamenal poslanec NR SR a tímlíder SaS pre zahraničnú politiku a politický systém Martin Klus. Ďalej uviedol, že tento krok prinesie problémy hlavne bratislavskému Volkswagenu, ktorý exportuje do USA každé piate auto a v blízkej budúcnosti aj nitrianskemu Jaguar Land Roveru.
"Okrem toho si treba uvedomiť, že pomer exportu automobilov do USA k HDP Slovenska je výrazne najvyšší zo všetkých krajín EÚ, čiže bude to mať negatívny vplyv na slovenskú ekonomiku." Strana SaS vyzýva slovenské ministerstvo hospodárstva, aby bezodkladne iniciovalo riešenie tohto problému v rámci EÚ. "Je nevyhnutné americkú stranu dôrazne upozorniť, že tento typ obchodnej vojny oslabuje globálnu pozíciu oboch partnerov, z ktorej sa môže tešiť niekto tretí," doplnil M. Klus.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy