Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Z rokovania vlády stiahli kandidáta na podpredsedu ÚVO Juraja Bugalu
Zdielať na

Z rokovania vlády stiahli kandidáta na podpredsedu ÚVO Juraja Bugalu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Na zasadnutí vlády mali v stredu prerokovať aj návrh na nového podpredsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Kandidátom bol Juraj Bugala, ktorého ale z rokovania stiahli pre medializované informácie, ktoré ho označujú za poradcu firmy z nástenkového tendra, či dlhoročného advokáta Ivana Kmotríka. Bugala obvinenia verejne odmieta.

Na programe vlády bola v stredu plánovaná aj voľba podpredsedu ÚVO. Navrhovaným kandidátom bol advokát Juraj Bugala. Ten sa ním ale nateraz určite nestane. Šéf úradu požiadal predsedu vlády Petra Pellegriniho, aby sa tento bod z programu stiahol a nerokovalo sa o tom práve pre medializované informácie týkajúce sa Bugalu. 

Kmotríkov advokát

Tie spájajú advokáta s podnikateľom Ivanom Kmotríkom, ktorému mal údajne nezákonne overovať vlastníctvo pre register partnerov verejného sektora. "Vyhlasujem, že naša advokátska kancelária postupovala striktne v zmysle zákona a v prípade, ak sa preukáže, že by som nepostupoval nestranne, som pripravený vzdať sa akejkoľvek verejnej funkcie, pokiaľ do nej budem ustanovený," obhajoval sa Bugala v stanvisku. 

Kauza nástenkový tender 

Tiež sa snažil vyvrátiť informácie o tom, že je poradcom firmy z kauzy nástenkového tendra. "Advokátska kancelária Bugala - Ďurček nikdy nezastupovala spoločnosť Columbex, ktorá bola neskôr premenovaná na spoločnosť Axasoft. Tým pádom je nepravdivé tvrdenie, že by naša advokátska kancelária poskytovala právne služby spoločnosti Columbex, ktorá podľa medializovaných informácii bola v roku 2008 dodávateľom v nástenkovom tendri," vysvetľuje s tým, že krátku dobu spolupracovali až s novým subjektom Axasoft. 

Celé vyhlásenie kandidáta na podpredsedu ÚVO Juraja Bugalu: 

noviny.sk

O jeho voľbe bude vláda rokovať až po objasnení týchto informácii. V stredu mali poslanci na programe 50 bodov. Stretnutie prešlo hladko, zákony, ktoré mali prejsť prešli. Minister práce Ján Richter napríklad predložil zákon, ktorým sa majú zvyšovať platy zamestnancov verejnej správy. Podpísaný už bol aj odborármi. 

Hovorilo sa tiež o veku odchodu do dôchodku, ale aj o voľbe ústavných sudcov. V tomto prípade bude diskusia v parlamente ešte búrlivá, pretože tam mala pripomienky ešte opozícia, odborná verejnosť i samotný prezident Andrej Kiska. 

Pozrite si archívnu reportáž o kaze nástenkového tendra: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy