Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ako-tak fungujúci protischránkový zákon chcú demontovať, tvrdí opozičný politik Beblavý
Zdielať na

Ako-tak fungujúci protischránkový zákon chcú demontovať, tvrdí opozičný politik Beblavý

BRATISLAVA / Slovensko má takzvaný protischránkový zákon, ktorý funguje niečo vyše roka. Vláda momentálne chystá jeho novelu. Podľa ministerstva spravodlivosti po roku jeho fungovania reaguje na potrebné zmeny. Opozičný politik Miroslav Beblavý, ale tvrdí, že ide o demontáž jedného z mála dobrých opatrení.

Podľa Miroslava Beblavého ide súčasná vláda meniť aj to niečo málo, čo tu ako-tak funguje proti korupcii, ktorá naopak funguje až priveľmi dobre. Najväčším problémom podľa šéfa strany Spolu je, že novela umožní štátu obchodovať so schránkovými firmami, ak je to v bežnom obchodnom styku. Tieto spoločnosti by tak nemuseli odkryť svoju vlastnícku štruktúru. "Zákon je veľmi dôležitý, garantuje aspoň základnú transparentnosť štátnych obchodov, že vieme kto je na druhej strane transakcie," uviedol Beblavý. 

Po novom by mal zákon znepríjemňovať aj nahlasovanie podozrení o schránkových firmách aktivistami. "Budú mať znášať takzvané trovy konania a oznamovania," povedal Beblavý. 

Ministerstvo dalo novelu do pripomienkového konania tento týždeň. "Po rokovaniach s dotknutými stranami sme ako rezort spravodlivosti pristúpili k určitým zmenám," uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Zuzana Drobová.

Podľa právnika si zákon žiada zmeny, ktoré ukázala ako potrebné samotná prax. Nemyslí si ale, že by návrh novely musel automaticky zahmliť účastníkov obchodu, keď ide o štát. "Naďalej zostalo, že ak bude nakupovať nejaké služby alebo tovary cez verejné obstarávanie, bude musieť od svojich dodávateľov žiadať  registráciu v registri," povedal právnik na oblasť schránkových firiem Andrej Leontiev. 

V prípade druhej výčitky by zmena nemala neziskovky zruinovať a malo by ísť skôr o to, aby sa odstránili neopodstatnené žiadosti. "Tých 50 dolárov, alebo dajme tomu sedem eur bude musieť znášať ten, kto to navrhol," dodal Leontiev. Ministerstvo spravodlivosti tvrdí, že to korupcii nejde zľahčovať, a že ešte nejde o finálnu podobu zákona.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy