Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V kauze únosu SIS nezlyhala, nemala možnosť konať, uviedol šéf SIS Anton Šafárik
Zdielať na

V kauze únosu SIS nezlyhala, nemala možnosť konať, uviedol šéf SIS Anton Šafárik

BRATISLAVA / V kauze údajného únosu vietnamského funkcionára Slovenská informačná služba nezlyhala, pretože nemala v tom čase možnosť konať. Po rokovaní parlamentného výboru na kontrolu spravodajskej služby to pred novinármi uviedol šéf Slovenskej informačnej služby Anton Šafárik.

Viac ako hodinu vysvetľoval riaditeľ tajnej služby za zatvorenými dverami členom kontrolného výboru prečo SIS nevedela o pohybe vietnamských agentov na Slovensku. Anton Šafárik poslancom, ale aj novinárom rozpovedal známy príbeh, vychádzajúci z vyjadrení advokátky uneseného vietnamského podnikateľa. Hovorí, že Slovensko malo príliš málo času na to, aby dokázalo zachytiť pohyb vietnamských agentov na Slovensku. "Tento únos, ktorý sa stal v Berlíne, pokračoval v Českej republike zhruba dva dni, my máme také informácie, že to tak vraj bolo. Až po dvoch dňoch, z 25. na 26. júla autá spomínané v tejto správe prekročili slovenskú hranicu," povedal Šafárik. Únos Vietnamca podľa neho na území Slovenska trval tak približne dve hodiny. Podľa riaditeľa SIS ale všetky teórie musia potvrdiť kompetentné orgány.

Na Slovensku sa v priebehu roka podľa Šafárika vystrieda 100 až 200 medzirezortných návštev a SIS ich po spravodajskej stránke zabezpečuje len keď je požiadaná. Inak spravodajskú činnosť v takýchto prípadoch zabezpečuje Úrad na ochranu ústavných činiteľov. On sám sa podľa vlastných slov o skutku dozvedel až niekoľko dní po tom ako sa udial. Šafárik zdôraznil, že Nemci sú precízni vyšetrovatelia a príde čas, keď našej strane poskytnú presné informácie ako to bolo.

Aj podľa predsedu výboru na kontrolu činnosti SIS Gábora Grendela organizácia celej návštevy bola v gescii ministerstva vnútra a úloha tajnej služby bola v tomto prípade nulová, keďže nebola požiadaná o súčinnosť. SIS podľa neho hneď ako získala informácie v súvislosti s kauzou, postúpila ich príslušným adresátom. "Pre mňa v tejto súvislosti je najpodstatnejšia vec, či existuje iná verzia návratu vietnamského občana do vlasti ako slovenská cesta," povedal s tým, že iná verzia sa v súčasnosti neskúma.

Na otázku či je tajná služba podľa neho dostatočné aktívna Grendel odpovedal, že zodpovedala všetky ich otázky. Na otázku či dostatočne, Grendel uviedol, že nechce hovoriť za všetkých, ale pre neho boli otázky zodpovedané dostatočne. Zopakoval ale, že ministerka vnútra Denisa Saková by mala odstúpiť. Takisto vyvrátil informácie, že SIS niečo zatajovala. "Musím konštatovať, že keď SIS získala informácie, tak v zmysle zákona ich postúpila povinným adresátom, nepotvrdzuje sa teda, že by niečo zatajila," dodal.

Predseda výboru Gábor Grendel ale hovorí, že po štvrtkovom zasadnutí branno-bezpečnostného výboru a po piatkovom zasadnutí z jeho pohľadu neexistuje iná alternatíva ako tá, že sa unesený Vietnamec dostal zo Schengenského priestoru práve prostredníctvom slovenského vládneho špeciálu. "Aj na základe faktu, že polícia nezačala konať skôr, a aj na základe toho, že o žiadnej inej alternatíve návratu uneseného občana nikde nie je reč," uviedol Grendel. 

SIS mala konať automaticky, tvrdí bezpečnostný analytik

"Keď vedeli, že sem prichádza vysokopostavený generál tajnej služby Vietnamu, tak automaticky mala byť o tom informovaná SIS. Mala prejsť lustrácia, nielen jeho osoby, ale osoby ďalších jeho spolupracovníkov, ktorí sem na Slovensko prišli," uviedol bezpečnostný analytik SSPI Jaroslav Naď. 

Bezpečnostný expert Andor Sándor zas tvrdí: "Nevedieť, že na mojom území, je šéf rozviedky iného štátu je predsalen trošku blbé".


Nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung vyšiel s informáciou, že ich kriminalisti nepochybujú o tom, že na únos Vietnamca bol použitý vládny špeciál sa na Slovensku rozpútala ďalšia vážna kauza. Postupne novinári prichádzajú s novými informáciami, ktoré Denník N napísal v najnovšom článku "Ako Kaliňák pristavil lietadlo pre únoscov z Vietnamu". Z neho vyplývajú mnohé závažné obvinenia voči čelným predstaviteľom z radov polície a vlády, konkrétne najmä proti vtedajšiemu ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. Denník sa odvoláva na rozhovor, ktorý mu poskytli príslušníci bezpečnostných zložiek, ktorí tvrdia, že o únose Vietnamca vedia. Jeho zistenia sa zhodujú s tým, čo tvrdia nemeckí novinári, ktorí sa zasa odvolávajú na svojich vyšetrovateľov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy