Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Európa sa dočká ochladenia. V Španielsku padali krúpy
Zdielať na

Európa sa dočká ochladenia. V Španielsku padali krúpy

EURÓPA / Európa sa po týždňoch horúčav dočkala ochladenia. Britskí meteorológovia varovali pred silnými búrkami v niektorých častiach Spojeného kráľovstva. Búrky by podľa nich mali zasiahnuť aj časť Francúzska a Holandska a hrozia až do soboty. Francúzsko sa pritom stále spamätáva zo štvrtkových mimoriadne prudkých búrok na juhovýchode, severovýchode a v centrálnej časti krajiny.

Búrka si vyžiadali evakuáciu asi 1 600 ľudí, prevažne z kempov, a značné materiálne škody. V najhoršie postihnutom departemente Gard na juhu Francúzska je stále nezvestný jeden starší nemecký občan, ktorý sa pred živlom schoval do karavanu. Voz ale vzala voda a záchranári ho neskôr našli prázdny. Pátranie po mužovi pokračuje.

"Cesty v zasiahnutých oblastiach sa premenili na búrlivé toky, vietor vyvracal stromy a strhával strechy," uviedol server franceinfo.fr. V niektorých oblastiach padali krúpy veľké ako pingpongové loptičky.

Záplavy v departemente Gard postihli aj detský tábor. Väčšina jeho účastníkov pochádzala z Nemecka. Všetkých 119 detí je v poriadku, povedal predstaviteľ armády francúzskej tlači.

V Británii v piatok podľa tamojších meteorológov môže hlavne na západe krajiny miestami napršať až 30 milimetrov zrážok za hodinu. Očakávajú sa ťažkosti v doprave.

Po vlne horúčav, ktorá si v predchádzajúcich dňoch vyžiadala v Španielsku podľa novej bilancie najmenej 12 obetí, sa cez Pyrenejský polostrov prehnali búrky a výdatné dažde. Popadané stromy spôsobili problémy v doprave, teploty ale klesli niekde až o desať stupňov. Varovanie pred búrkami a lejakmi platí aj pre piatok, najmä pre juhovýchod a Baleárske ostrovy, kde by mohlo podľa meteorológov v miestach napadnúť až 60 litrov zrážok na meter štvorcový.

Krúpy ako pingpongové loptičky

Varovanie pred búrkami a dažďa platí okrem Baleár napríklad pre Andalúziu, Katalánsko či Valenciu. Tieto regióny pritom v minulom týždni zažívali tropické teploty cez 40 stupňov Celzia, kvôli ktorým v celom Španielsku zomrelo 12 ľudí. Ešte vo štvrtok bola bilancia desať obetí, než Katalánsko oznámilo dve ďalšie úmrtia v dôsledku horúčav.

Už od stredy výdatne prší v Katalánsku, kde v provincii Barcelona padali aj krúpy veľké asi ako pingpongová loptička. Kvôli víchrici padali častokrát stromy, ktoré spôsobili komplikácie na cestách aj na diaľnici AP7 neďaleko Barcelony. Na plážach v Katalánsku vydali varovanie pred kúpaním kvôli silnému vetru a veľkým vlnám.

Vďaka dažďu a poklese teplôt sa ale podarilo dostať pod kontrolu lesné požiare južne od Valencie. Rozhoreli sa v pondelok po zásahu blesku do stromu a ohrozovali turistickú oblasť prímorského letoviska Gandia. 

Situácia na Slovensku

"V noci na sobotu a v sobotu bude prevládať premenlivá, prevažne veľká oblačnosť. Očakávajte početné prehánky, občasný dážď, vo východnej polovici krajiny aj búrky. Denná teplota bude nižšia ako v uplynulých dňoch, od 26 do 33°C, na severozápade, ale aj krajnom západe bude chladnejšie, od 20 do 26°C. Vietor od severozápadu do 25, na juhozápade v nárazoch okolo 45-50 km/h," hovorí meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. 

Nedeľa už slnečná, prehánky ojedinele a denná teplota od 26 do 31, na severe okolo 24°C. Ochladenie nebude veľké, ale v noci sa minimálna teplota dostane na nižšie hodnoty ako sme tu mali. "Mohli by sme sa teda vyspať a načerpať tak sily na odolávanie horúčavám. Tie totiž ani zďaleka nekončia. Podľa predpovedných modelov už v utorok bude späť teplotný interval 27 až 34°C," dodáva Jarošová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy