Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Od začiatku minulého týždňa skolabovalo z tepla 927 ľudí
Zdielať na

Od začiatku minulého týždňa skolabovalo z tepla 927 ľudí

BRATISLAVA / Kolapsov z tepla na Slovensku opäť pribudlo. Vo štvrtok skolabovalo 90 ľudí, v stredu to bolo 88 pacientov a v utorok 63.

Najviac výjazdov záchranári vo štvrtok zaznamenali v Prešovskom kraji, v ktorom potrebovalo pomoc šestnásť pacientov, najmenej, šesť, zaznamenali v Žilinskom kraji. Ako informovala hovorkyňa Záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová, viac kolabujú ženy, seniori sú v menšine. "Od začiatku minulého týždňa na celom území Slovenska skolabovalo z tepla a potrebovalo pomoc záchranárov 927 pacientov. V počte výjazdov vedie Prešovský kraj (150), najmenej pacientov malo zdravotné ťažkosti z horúčav v Trenčianskom kraji (91),“ dodala hovorkyňa.

Krčová zároveň pripomína, že vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus. Platí však, že najohrozenejšie sú deti, seniori a chronickí pacienti. "Opätovne preto apelujeme na verejnosť, aby počas horúcich dní dbala na prevenciu. Počas obedňajších hodín, t. j. od 11:00 do 15:00, je vhodnejšie zdržiavať sa v interiéri a nevystavovať sa slnečným lúčom. Ak sa už nevyhneme pobytu vonku, netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. K dôležitým zásadám počas horúcich dní patrí dostatočný pitný režim, najmä v prípade seniorov, ktorí majú znížený pocit smädu a zabúdajú piť. Pre všetky vekové kategórie platí, že tekutiny treba dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu. Ideálne je piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové stavy. Kávu s mierou, alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy," dodala s tým, že ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch. V prípade zhoršenia zdravotného stavu treba kontaktovať tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať.

Podľa predpovedí počasia sa cez víkend mierne ochladí, no budúci týždeň sa treba opäť pripraviť na horúce dni:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy