Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hrozivé svedectvo manželky Čecha, ktorého zabil žralok
Zdielať na

Hrozivé svedectvo manželky Čecha, ktorého zabil žralok

Archívna reportáž

MARSÁ ALAM / Rodina z malej moravskej obce má za sebou obrovskú tragédiu. Petr, hlava rodiny, prišiel v Egypte o život po útoku žraloka. Stalo sa tak dva dni pred odletom do rodného Česka.

"Petr skočil z móla do vody, odplával iba kúsok. Naraz sa otočil, začal zúrivo plávať späť. Stále sa otáčal a snažil sa dostať k mólu. Uvidela som za ním vo vode veľký tieň, manžel zmizol pod vodou. Naraz vyletel nad hladinu chvost žraloka a vyvalilo sa obrovské množstvo krvi. Strašne veľa, strašne," opísala hororový zážitok nešťastná manželka Andrea pre iDnes.cz.

Nanešťastie situáciu videla aj Petrova sedemročná dcéra. 

Matka čakala s dievčaťom na móle na plavčíka, ktorý jej mal priniesť záchrannú vestu. Tragédia sa stala dva dni pred odletom domov. Kúpať sa pritom chodievali každý deň. 

Okamžitý kolaps

​Dvesto metrov dlhé mólo vedie z pláže cez koraly do miest, kde začína hlboké more. Od tragédie platí zákaz plávania.

Druhá, staršia dcéra, v čase tragédie bola na hotelovej izbe. Mala teplotu. 

Po útoku na Petra jeho manželka skolabovala. Ľudia ju odniesli do hotela.

Enormný rozmer uhryznutia

"Keď som sa pýtala, prečo za ním neskočil plavčík do vody, povedali, že má zákaz. A že aj tak by mu nepomohol. Naopak má brániť tým, ktorí chcú do vody skočiť," uviedla.

Žralok mal podľa jej slov dva metre, možno aj viac. V tele nebohého sa nenašiel ani jeden zub žraloka. Potápači po ňom stále pátrajú, píše Blesk. Rozmer uhryznutia mal 40 centimetrov. Pravdepodobne išlo o žraloka tigrovaného.

​Nikto rodinu pred akýmkoľvek rizikom nevaroval. Egypťania do vody medzi poludním a druhou hodinou popoludní nechodia. V ten čas slnko svieti priamo na hladinu a to práve láka žralokov. Plavci akoby žiarili.

Vyvrátila ale špekuláciu o dobytkárskej lodi, ktorá mala plávať neďaleko a vyhadzovať do mora uhynuté zvieratá. "Žiadnu loď sme nevideli. Ani policajti nič také nespomínali," dodala Andrea.

Neverejný pohreb

S dcérami odletela z Egypta v sobotu, deň po tragédii. "Leteli sme priamo do Prahy. Z lietadla sme vystúpili bočným východom, nasadli sme do záchranky. Potom nás odviezol taxík, ktorý čakal v poli pri letisku a odviezol nás domov," vysvetlila.

Teraz rodina čaká, kedy im úrady vydajú telo k prevozu do Česka. V krajine zostáva kvôli vyšetrovaniu. Môže to trvať aj niekoľko týždňov.

Verejný pohreb v pláne nie je. Posledná rozlúčka bude iba v úzkom kruhu rodiny. 

Na Malorke zazreli turisti blízko pobrežia trojmetrového žraloka. Pozrite si autentické zábery:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy