Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vláda v stredu rozhodne o zdražení poistiek
Zdielať na

Vláda v stredu rozhodne o zdražení poistiek

BRATISLAVA / Návrh na schválenie dane z poistenia nezadržateľne smeruje na stredajšie rokovanie vlády. Kým jeho navrhovatelia argumentujú nepatrnou technickou zmenou, poisťovne a analytici varujú pred zdražovaním poistiek. Osempercentnú daň totiž finančné domy môžu, no nemusia znášať samé a preto sú obavy z rastu cien na mieste.

Ministerstvo financií navrhuje zaviesť daň už od októbra, neočakáva ale žiadny citeľný vplyv na poisťovne, ani ich klientov. "Odvod sa nahrádza daňou, je to skôr v rovine administratívno-technickej, kde nastávajú zmeny," hovorí minister financií Peter Kažimír.

Poisťovne si o novej dani myslia svoje a ministerstvu detskou hantírkou odkazujú - dane a odvody, to je presne to isté, lenže úplne niečo iné.

Spomínaný odvod sa odvádza iba z poistných zmlúv, uzatvorených po 1. januári 2017, kým zdanenie by sa malo týkať všetkých zmlúv. "Daň má zasiahnuť niekoľko miliónov poistení uzavretých historicky v akomkoľvek čase," hovorí generálna riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní (SLASPO) Jozefína Žáková.
Kým jedna strana hovorí o ohrození finančného systému, druhá o neefektívnosti poistenia.

Poisťovne argumentujú nepripravenosťou na zmenu pravidiel za pochodu a prekáža im nielen výška dane, ale aj retroaktivita návrhu, ktorú chcú právne napadnúť. Minister financií naopak neočakáva žiadne veľké zmeny. "Ak ste mali kalkulovanú dodatočnú záťaž vo výške 8 percent v poistnom, tak ak ju nepremietnete na klienta, logicky by ste sa dostali do straty v podnikaní," vysvetľuje riaditeľ poisťovne, Martin Žáček. 

Následkom poistnej dane môže byť strata záujmu verejnosti o poistenie, ktoré im pomáha prekonávať rôzne životné situácie. "Budú potrebovať pri rôznych živelných pohromách pomoc od koho iného, ako od štátu," myslí si finančný analytik, Pavel Škriniar. Rukojemníkom sporov medzi ministerstvom financií a poisťovňami budú s najväčšou pravdepodobnosťou obyčajní ľudia, ktorí za to, že sa správajú zodpovedne, zaplatia o niečo viac.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy