Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Prezident Kiska: Gašpar premrhal šancu ako-tak dôstojne odísť
Zdielať na

Prezident Kiska: Gašpar premrhal šancu ako-tak dôstojne odísť

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Na informáciu o tom, že policajný prezident Tibor Gašpar vo svojej funkcii v máji končí reagovali už viaceré politické strany aj prezident Andrej Kiska. Ten uviedol, že Gašpar zameškal príležitosť na ako-tak dôstojné odstúpenie z funkcie.

"Avizovaný odchod policajného prezidenta Gašpara ku koncu mája považujem za nevyhnutnú podmienku, aby sa vláda Petra Pellegriniho mohla pokúsiť upokojiť situáciu v spoločnosti. Je absurdné, že sme boli týždne zaseknutí v diskusii o odstúpení policajného šéfa len preto, že pán Gašpar premeškal všetky ako-tak dôstojné príležitosti odísť," uviedol na svojom facebookovom profile prezident Andrej Kiska. Podľa neho je teraz dôležitý výber ministra vnútra.  "Mesiac po menovaní vlády je už naozaj najvyšší čas prevziať zodpovednosť, pohnúť sa ďalej a riešiť nakopené problémy," dodal prezident. 

"Nie je žiaden dôvod na to, aby Tibor Gašpar ďalší mesiac a pol zostával vo funkcii policajného prezidenta," povedal podpredseda SaS Ľubomír Galko s tým, že takto sa vynárajú podozrenia, že zostáva preto, aby ešte niečo pozametal. "Mal odstúpiť okamžite," uviedol Galko.

"Koniec Tibora Gašpara je veľké víťazstvo ľudí vytrvalo požadujúcich jeho odchod, avšak zbytočné naťahovanie času do konca mája považujeme za zbytočné zahrávanie sa s dôveryhodnosťou polície. Tibor Gašpar je škodnou policajného zboru, preto by v ňom nemal zostať už ani minútu," vyjadril sa vo svojom stanovisku predseda Hnutia OĽaNO Igor Matovič. Predsedníčka parlamentného poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová víta rozhodnutie premiéra Petra Pellegriniho ukončiť pôsobenie Tibora Gašpara na poste policajného prezidenta. „Verím, že na miesto dočasného prezidenta policajného zboru vyberie minister vnútra človeka, ktorý bude profesionál a hlavne nebude prepojený na finančné skupiny, alebo oligarchov v pozadí vládnej koalície,“ povedala Remišová. Polícia podľa nej potrebuje znovu získať dôveru ľudí a účinne riešiť kriminalitu, ktorá ľudí trápi, vrátane korupcie na najvyšších miestach. „Doteraz to tak nebolo,“ konštatovala.

Argumentácia, že rýchle odstúpenie policajného prezidenta by znamenalo destabilizáciu policajného zboru je podľa KDH nepoctivá. "Niečo tu nesedí. Robert Fico rezignoval zo dňa na deň a svet ani Slovensko sa nezrútilo," uvádza sa v stanovisku kresťanských demokratov. "Pôsobenie Tibora Gašpara v pozícii policajného prezidenta ešte mesiac a pol, vzhľadom na aktuálne okolnosti, je neprípustné. Preto požadujeme, aby odstúpil najneskôr k 1. máju," uvádza sa ďalej v stanovisku.

Koniec Tibora Gašpara vo funkcii policajného prezidenta je podľa poslanca za hnutie Sme rodina Milana Krajniaka dobrý prvý krok, ktorý predseda vlády Peter Pellegrini urobil. Ďalší vývoj situácie v spoločnosti podľa neho bude závisieť od toho, či skutočne dôjde k obmene vo vedení policajného zboru. "Vzhľadom na to, že nie je ustanovený prvý policajný viceprezident, dokážem chápať, že si chce Pellegrini nechať čas, aby si situáciu vo vedení policajného zboru premyslel," povedal Krajniak. Podľa neho by sa policajným prezidentom mal stať človek, ktorý nebude závislý na nikom zo zákulisia.

Odchod Gašpara ocenili aj koaliční partneri

Most-Híd rozhodnutie premiéra odvolať policajného prezidenta Tibora Gašpara z funkcie považuje za konštruktívne. Hovorkyňa strany Klára Debnár uviedla, že ide o krok, ktorý bol potrebný aj v záujme nápravy pokriveného obrazu Policajného zboru.

Predseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko z SNS dúfa, že sa polícii do odchodu Tibora Gašpara z funkcie policajného prezidenta podarí vyriešiť prípad vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Povedal, že by to mala byť Gašparova ambícia. „Aspoň by mal naznačiť, kde treba hľadať aktéra vraždy,“ povedal Hrnko.

Tlačovú konferenciu premiéra a dočasného ministra vnútra Petra Pellegriniho a policajného prezidenta Tiboraa Gašpara, na ktorej oznámili, že Gašpar vo svojej funkcii končí, sme vysielali NAŽIVO.

Súvisiace články