Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Antonina Vadalu obvinili. Hrozí mu 10-ročný trest
Zdielať na

Antonina Vadalu obvinili. Hrozí mu 10-ročný trest

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Antonina Vadalu obvinila vyšetrovateľka NAKA na základe pokynu riaditeľa odboru ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry z pokusu o zločin poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev a z pokusu zločinu subvenčného podvodu.

Stíhanie sa podľa Úradu špeciálnej prokuratúry týka pokusu vylákať v roku 2009 od Pôdohospodárskej platobnej agentúry eurodotácie v celkovej výške 119 917,67 eura prostredníctvom spoločnosti BIO-FINIŠ, s. r. o., ktorej bol konateľom, klamlivo deklarujúc záväzky súvisiace s podmienkami poskytnutia podpory pre poľnohospodárov. "V prípade poskytnutia podpory by Pôdohospodárskej platobnej agentúre vznikla celková škoda 119 917,67 eura, z ktorej pomerná časť poskytnutá z Európskeho poľnohospodárskeho záručného fondu a Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka predstavovala 108 869,46 eura a pomerná časť poskytnutá zo štátneho rozpočtu predstavovala 11 048,21 eura," povedala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová, s tým, že páchateľovi v prípade odsúdenia hrozí trest v rozpätí troch až desiatich rokov väzenia.

Antonino Vadala sa momentálne nachádza vo väzbe, kam ho poslal Krajský súd v Košiciach. Súd v Benátkach na neho totiž 9. marca vydal európsky zatýkací rozkaz . V Taliansku je stíhaný za trestné činy nezákonného obchodovania s narkotikami a psychotropnými látkami a za účasť na trestnom zoskupení za účelom nezákonného obchodovania s drogami. Podľa obvinenia sa od decembra 2013 do decembra 2015 spolčil s inými osobami za účelom nepretržitého páchania trestnej činnosti spočívajúcej v dovoze veľkého množstva kokaínu z Južnej Ameriky. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy