Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pivo zdražie zhruba o sedem percent
Zdielať na
Ekonomika

Pivo zdražie zhruba o sedem percent

Zdroj: Sami Keinänen

Zdraženie jačmeňa, zvýšenie nákladov na obaly, rast cien energií a ďalšie faktory sa podpíšu pod zdraženie tohto obľúbeného nápoja.

Pivo by na Slovensku ešte tento roka malo pre rast nákladov zdražieť v priemere o sedem percent. Vyplýva to z vyjadrení zástupcov najväčších pivovarov v krajine pre internetový portál TNky.sk. Podľa výrobcov je dôvodom zvýšenia cien napríklad zdraženie jednej zo základných surovín pri výrobe zlatistého moku - jačmeňa.

Najväčší producent piva v krajine, Heineken, ktorý patrí do rovnomennej holandskej pivovarníckej skupiny, plánuje zvýšiť ceny o šesť až osem percent od začiatku decembra. "Rastú nám aj náklady na obaly," povedal hovorca spoločnosti Roman Krajniak.

Dvojka na trhu, Pivovary Topvar, ktorá vznikla zlúčením pivovarov vo Veľkom Šariši s topoľčianskym Topvarom, plánuje tiež zdražovať. "Ešte nevieme, či to bude v decembri alebo januári, rátame s piatimi až desiatimi percentami. Od januára vzrastú aj ceny energií a my máme veľké náklady na prevádzku," povedala Drahomíra Mandíková zo spoločnosti.

Podľa šéfa Zväzu slovenských výrobcov piva a sladu Romana Šustáka jačmeň zdražel približne o 60 percent. "Aj úroda bola tento rok menšia. Viaceré menšie pivovary však vyrábajú ešte z lacnejších zásob, takže ceny zatiaľ zvyšovať nemusia," povedal.

Výroba piva na Slovensku v posledných štyroch rokoch klesala. Tohtoročné teplé letné počasie sa však podpísalo aj na vyššom záujme o zlatistý mok, a pivovarníci preto už skôr odhadli, že sa po dlhšom čase z recesie dostanú.

Zdielať na

Najčítanejšie správy