Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nezamestnanosť pokorila rekordy. Je najnižšia od roku 2008
Zdielať na

Nezamestnanosť pokorila rekordy. Je najnižšia od roku 2008

SLOVENSKO / Nezamestnanosť v Európskej únii sa dostala na rekordne nízku úroveň a je najlepšia od krízy. Okrem Estónska klesla všade, dokonca aj v Grécku, kde je to ale stále zlé. Najnižšiu v histórii samostatného Slovenska máme aj my. Čo je však nepríjemné, predbehli nás všetky štáty V4. A Česi sú na tom dokonca najlepšie v Únii.

Vo februári sa nezamestnanosť v celej únii dostala na 7,1 percenta. Bola tak najnižšia od roku 2008, keď prepukla kríza, ktorá sa výrazne dotkla aj Slovenska. Tieto časy sú ale preč. "Európa má najvyššiu mieru rastu za posledných desať rokov, investície sa zvyšujú, zamestnanosť je na rekordných číslach a nezamestnanosť je v podstate ako pred krízou," opísal situáciu Valdis Dombrovskis, eurokomisár zodpovedný za euro. "Klesá miera nezamestnanosti, a to nielen celkovo v Európskej únii, ale aj v štátoch eurozóny," upresnila Katarína Muchová, analytička Slovenskej sporiteľne. 


V celej Európskej únii bolo bez práce cez 17 a pol milióna ľudí, z toho skoro 14 pripadlo práve na eurozónu. Najnižšiu nezamestnanosť od krízy máme aj my na Slovensku, ale ostatné štáty V4 nám unikli. Najlepšie sú na tom Česi, ktorí sú na čele Európy, za nimi nasledujú Maďari a potom Poliaci. Slovensko malo podľa eurostatu nezamestnanosť 7 a pol percenta, s čím je nad priemerom únie, ale pod stredom eurozóny. "Na Slovensku máme ešte pomerne stále vysoké percento dlhodobo nezamestnaných, ktorý už stratili pracovné návyky a potrebujú rekvalifikáciu," povedala Katarína Muchová.

Najväčšie problémy vidí komisia vo viacerých krajinách. "Po dobrých správach tu máme stále tri krajiny s masívnymi ekonomickými nerovnováhami – Chorvátsko, Cyprus a Taliansko," uviedol Piere Moscovici, eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti. Najvyššiu nezamestnanosť majú momentálne v Taliansku, Španielsku a Grécku. Dobre si nevedie ani Francúzsko, kde chce zmeniť situáciu reformami Macron. Nemá to ale ľahké, lebo proti škrtom Francúzi protestujú. Jedna z protestujúcich sa vyjadrila: "Rada by som dala Macronovi facku!"
Celková dobrá ekonomická situácia v Európe sa však odráža aj na tom najdôležitejšom popri zamestnanosti. "S tým súvisia aj tlaky na nominálne mzdy, ktoré by mali aj tento rok rásť dobrým tempom," dodala analytička Slovenskej sporiteľne. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy